+ Предложи новина
22.06.2018

Родители искат оставката на кмета на Варна заради некачествено построено училище

Родители искат оставката на кмета на Варна заради некачествено построено училище

 Родители на деца от варненското начално училище "Васил Левски" "щурмуваха" сградата на общинската управа. Те искаха да знаят защо малчуганите няма да могат да влязат на 15 септември в класните стаи, а ще трябва отново да бъдат "разквартировани" в други школа. Хората носеха плакати, чрез които кмета Иван Портних бе призован да даде оставка, ако не се справи с проблема. Той обеща, че ще се справи, но не за 15 септември.

 Сградата на НУ "Васил Левски" бе построена през 2011 г. Веднага след това обаче се оказа, че зданието дава дефекти. През 2017 г. децата бяха изведени. Надеждите на родителите бяха, че за учебната 2018/19 г. нещата ще се оправят. Общинската управа обаче твърди, че е нужен мащабен ремонт, който не може да стане бързо.

 Ето част от съобщението на пресцентъра на община Варна за срещата между общинското ръководство и родителите днес:

 "Сградата на НУ „Васил Левски“ бе построена на принципа на публично-частно партньорство (ПЧП), след сключване на договор между Община Варна и „Стоянстрой“ ЕООД . Откриването на строителната площадка на новата сграда на НУ „Васил Левски“ е било през май 2011 г., а на 09.12.2011 г. е издадено разрешение за ползване на училището и въвеждане в експлоатация. В края на 2017 г. със заповед на кмета учениците бяха изведени от училището, поради множество подадени сигнали от директора за сериозни проблеми със сградата. Те бяха настанени в 3 сгради, с осигурена целодневна организация на учебния ден – във ВМГ „Св. Николай Чудотворец”, в ДГ № 46 „Горска приказка” и в ДГ № 45 „Морски свят”. Междувременно бяха извършени проверки и огледи на опасната училищна сграда. Изискана бе наличната документация по целия строителен процес, включително всички части на техническия проект. Заради необходимостта от укрепване на обекта и извършване на основен ремонт, училището няма да бъде отворено на 15-ти септември.

  „Децата ще бъдат върнати тогава, когато сградата бъде обезопасена напълно. Работим активно, но има нормативни срокове, които трябва да се спазват“, обясни кметът. Зам.-кметът Христо Иванов обясни, че до 15-ти август трябва да се получи разрешение за строеж, след което да се обяви обществена поръчка. До края на октомври трябва да се сключи договор и след това да започне същинското строителство. Ако няма обжалвания на процедурите по КЗК, сградата на НУ „Васил Левски“ трябва да бъде пусната в експлоатация до края на месец декември. Община Варна вече е сезирала Районната прокуратура за некачественото строителство. Възложеното обследването на конструкцията е установило, че констативният акт 15 на сградата „не отговаря на истината за изпълнението на строежа - извършени са значителни промени в конструкцията, които не са отразени в констативния акт и това е възможна предпоставка представеният акт 15 да бъде считан като документ с невярно съдържание“.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.82 от 39 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ