+ Предложи новина
16.02.2021

Родители и учители посочиха 9 причини учениците да не се върнат в клас

 Учители и родители са против връщането на всички ученици от 5-ти до 12-и клас в малките населени места да бъдат върнати в присъствена форма на обучение и отварянето на заведенията за обществено хранене /ресторанти, кафенета и дневни барове/ от 1-и март. Това обявиха в писмо с позицията си екипите на “Родители за безопасно образование”, “Учители за безопасно образование” и „Science in the Crisis”.

 Те посочват, че решението не се базира на никакви обективни анализи за развитието на епидемичната обстановка в страната. В писмото си родители и учители заявяват, че нараства броят на нови случаи на заразени с коронавирус, на хоспитализираните и на тези, в интензивни отделения за лечение, продължава и ръстът на починалите от болестта, има случаи на заразени с „британския вариант“, а ваксинацията тече бавно. Трите групи изброяват общо още 9 причини, поради които смятат, че не трябва да се връщат още класове в училищата и да се отварят ресторантите:

1. Заболяемостта се е удвоила за последните три седмици, като отчита ръст на постоянно нарастване – от 90,48 на 156,8 на 100 хиляди население.

2. Седмичният ръст на новорегистрираните случаи е с над 20% за трета поредна седмица.

3. Хоспитализираните и интензивните се увеличават почти 8% за изминалата седмица, като при настанените в болница ръста е за трета поредна седмица.

4. Процентът положителните за COVID-19 проби - от 6,28 на 7,8%, като ръстът е трета поредна седмица.

5. Починалите от COVID-19 за предходните седем дни са се увеличили с над 20%, а в изтичащата седмица отново има ръст от над 5%.

6. Ръст се наблюдава и при заразените медицински лица за втора поредна седмица въпреки големия брой преболедували и ваксинирани в тази група

7. По-малко от месец и половина след връщането на децата в детските градини и учениците в начален етап общия брой на заразените във възрастова група от 0 до 19 се е увеличил с над 30%.

8. Навлизането на „британския вариант“ се установява по безспорен начин. През втората седмица на месец февруари 2021г. в Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ са секвенирани 96 проби от пациенти с COVID-19, като при 68 от тях е установен британския вариант на SARS-COV-2. Освен това този вариант на коронавируса е навлязъл в страната още през месец декември 2021 г., което е предпоставка за повсеместното му разпространение в страната два месеца по-късно.

9. Данните на НЦЗПБ сочат, че към 7.02.2021г. вече 12 от 28 области в страната са в „червената зона“, което означава, че в тях заболяемостта е над 120 души на 100 000 население.

 Поради тези причини трите групи смятат, е необходимо е противоепидемичните мерки не просто да бъдат разхлабвани, а напротив – да бъдат затегнати. „Бизнесите, които са затворени да получат и да продължават да получават подкрепа от държавата, докато епидемичната обстановка не позволи те да работят безопасно за общественото здраве. А решенията за него да продължат да се вземат от експерти, които разполагат и анализират цялата информация за разпространението на вируса. Контролът по спазването на действащите противоепидемични мерки да бъде засилен и всички отговорни институции – РЗИ, МВР, БАБХ – да осигурят опазването на здравето ни от системните нарушители“, пишат в позицията си.

 Родители и учители посочват още, че необходимо да здравето и човешкия живот да бъдат приоритизирани като най-висша ценност. „Затова призоваваме отново властта да концентрира своите усилия в тази посока, тъй като нито една сфера на живота не би могла да функционира без живи и здрави хора“, пише в позицията.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ