+ Предложи новина
31.07.2017

Родители и учители определят като абсурдно скъсяването на лятната ваканция

Родители и учители определят като абсурдно скъсяването на лятната ваканция

 Предложението на просветното министерство за удължаване на учебната година с една седмица, което ще принуди учениците до 4-ти клас да приключат догодина на 7 юни, тези до седми клас - на 22 юни, а гимназистите - чак на 6 юли, се посрещна на нож от учители и родители. Още при съобщаване на новината, която все още е на етап проект, из интернет форумите се завихри "буря" от отрицания, заваляха и петиции против предложените промени. Въпреки че от гилдията признават, че страната ни има едни от най-дългите ученически ваканции в Европа, повечето от техните коментари са от рода на "пълен абсурд", "не е нормално", "кой ще учи през юлските жеги". От МОН мотивираха промяната с нуждата от задържане на децата по-дълго време в училище. Просветният министър Красимир Вълчев добави пред Би Ти Ви и още аргументи - че през дългата лятна ваканция учебният материал се забравя по-лесно, особено при децата от маргиналните общности, както и че през зимата ще се спестят част от разходите за отопление (според предложените промени коледната ваканция се удължава с 4 дни, а зимната се намалява с един ден).

 Според родителите обаче въпросните аргументи са несъстоятелни. "Когато се предлага нещо, то трябва да разреши някакъв проблем. Как точно децата ще се задържат по-дълго в училище? На практика учебните им седмици остават същия брой", коментира майка на четвъртокласник от София. Според нея 2-3 дни по-малко работа за училищата няма да намали с кой знае колко разходите им за парно. "Навсякъде в Европа има така наречената спортна ваканция през зимата. Как да отидеш на ски за 3 дни? Пак ще трябва да правим глупости с бележки от доктора", споделя друг родител. Майка на деветокласничка, подписала се върху петиция срещу предлаганите промени, пък призна, че класът на дъщеря й е приключил с учебния материал на 20 юни и до края на юни всички са ходили по молове. "Какво ще правят до 6 юли?", недоумява тя.

 Оказва се обаче, че жегите през юни и юли са най-често срещаната причина предложените промени да се окачествяват като "пълно безумие". "Дамите и господата от климатизираните кабинети да не забравят, че в българските училища климатици няма! А за да разберат за какво иде реч, ги каня да ни гостуват след 15.06., но да седят в часовете и да преподават или да учат - каквото те пожелаят. Да извършват умствена дейност, когато едничката им мисъл ще бъде: "Няма ли отнякъде да полъхне ветрец?", е написала учителка в интернет. "Ако започнат да припадат учениците в жегите, кой ще бъде отговорен?", пита неин колега. "Ако не се вземе решение да бъдат поставени климатици, или идват МОН-ските чиновници да ми водят часовете в стая, в която след 11 часа трудно се диша, или ще правя с децата всичко друго, но не и да им наливам нещо в главите."

 "Училищата не са пригодени за горещини. Ще се влоши качеството на учебния процес. Ще се намали в горещините посещаемостта на учениците", смятат и родители. Според някои от тях по-добрият вариант би бил учебната година да започва по-рано, примерно на 1 септември. Единични гласове, че ваканцията е твърде дълга, също се намират. "Само по себе си това е ни риба, ни рак. Но в същото време би могло да е стъпка към една много важна реформа. Според мен лятната ваканция е излишно раздута. Това е наследство от времената, когато лятото се е "освобождавало", за да могат децата да се включат в земеделските работи. Сега това е ненужно. През дългата лятна ваканция децата губят форма - това също е излишно", представя мнението си пък друг родител. Според него лятната ваканция трябва да се съкрати до 2 месеца за сметка на по-големите зимни, пролетни и междусрочни почивки. Някои майки и бащи подозират зад допълнителното удължаване на учебната година и отлагането на изпити във времето "още бизнес за частни школи и уроци".

 От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" заявиха, че предложението за удължаване на учебната година не е съгласувано с тях. Оттам в момента подготвят становище по въпроса, но като цяло са резервирани към него, тъй като смятат, че ученето през юли едва ли ще доведе до по-добри резултати за учениците. МОН засега не казва дали е склонно да промени първоначалната си идея. Оттам подчертаха, че предложението все още е проект и по него тече обществено обсъждане. "Нека да видим какви становища ще получим, включително и по официалния ред, не само по "Фейсбук", коментираха от министерството.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частни уроци по Немски Люлин
Индивидуални уроци по Химия
Компютърна грамотност Пловдив
Курс по Народни танци Пловдив
Уроци по Химия и Биология
Български Народни песни и хора
Школа Народни хора
Частни уроци по География
Частни уроци по Биология Варна
Тренировки по Футбол за деца в Стара Загора
Изучаване на Руски език
Обучение по Графичен
Брейк танци в залата
Online Курсове по Немски
Курсове за Фризьор Пловдив
Уроци по Английски Овча Купел
Уроци по Информатика за начинаещи
Интензивни курсове по Английски София
Школа по Английски език
Online уроци по Турски
Немски език уроци Варна
Математика за 10 клас
Тестове по Немски
Разговорен Немски
Индивидуални тренировки по Йога
Уроци по Плуване за деца в Русе
Езиков център Варна Руски език
Курсове по Датски език
Уеб Дизайн уроци за начинаещи
Пилатес упражнения за отслабване
Салса парти
Уроци по Бокс София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ