+ Предложи новина
05.04.2018

Родители и първолаци от Пловдив ще „ходят“ на училище преди 15 септември

Родители и първолаци от Пловдив ще „ходят“ на училище преди 15 септември

  Пет дни преди първолачетата да започнат училище на 15 септември, родителите им ще влязат  заедно с тях в клас. Заедно в няколко последователни дни малки и големи ще опознаят училището и сами ще съставят правилата. Учителката от ОУ „Яне Сандански” в Пловдив Йорданка Сиракова предвижда да пробва тази иновативна идея в началото на септември. Тя бе споделена с гилдията по време на четвъртата регионална конференция на началните учители от Пловдивска област „Училището  - място за деца”. Срещата събра през уикенда в Хисаря преподаватели от 42 училища, които да споделят успешни практики по основната тема тази година - „Мотивацията на ученика - фактор за участие и активност в образователния процес”. Учителите обсъдиха още иновативни подходи в преподаването по различни учебни процеси, използване на информационните технологии и методи за приобщаване на децата към четенето.

 Йорданка Сиракова от 25 години е начален учител в ОУ „Яне Сандански” и в практиката си залага на утвърденото, но непрекъснато търси и иновации. В последните години се фокусира върху работата с родителите, като провежда индивидуални срещи и ги включва дори в изнесени уроци в музеи. Преди 2 години преподавателката участвала на конференция в Будапеща в рамките на обмен между наши и тамошни начални учители.  Това, което видях като утвърдени практики в Унгария, опитах да доразвия и пригодя към нашата система, обяснява тя. Различни елементи, които е изпробвала оттогава до днес, сега обединява в един цял пилотен механизъм за по-успешно адаптиране на първолачетата.

 Идеята на учителката е в първите дни на септември, когато родителите обикновено взимат отпуск, за да подготвят първолака, в рамките на седмица децата, родителите и класната да се опознаят. В продължение на 5 дни хлапетата и родители ще идват всеки ден в школото. Първия ден ще разгледат базата. От втория ще започнат заедно да пишат правилата на класа. Учителката ще ги провокира да споделят надежди и опасения с „Кутия на чувствата”. Защото както се чувстваш, така работиш, обяснява тя. По време на срещите на класа в няколко поредни дни в присъствието на майки и татковци преподавателката ще засече и входящото ниво с игрови занимания по български език, математика, околен свят. Така още преди началото на учебната година ще е наясно какво са научили хлапетата в подготвителната група.

 В последния ден учителката ще обобщи и ще запознае родителите с изграждането на умения у първолачетата. Тя е привърженичка на метода на Бен Фурман всеки проблем да се разглежда като изграждане на умение. Така например напомнянето „Не си разпилявай вещите” се трансформира в „Подреди си вещите”, което създава навик по позитивен начин. Друг метод, който учителката ползва и ще приложи по време на срещите на класа, е американската практика всички да сядат в кръг. „Не се караме, не се наказваме. Обсъждаме и даваме идеи как да помогнем на дете, което е сгрешило в поведението си”, казва Сиракова.

 Още в първия ден тя ще прикани всеки родител да си определи ден и час, в който да се срещне с нея. В разговора ще има възможност да сподели спецификата в характера на детето, поведение и емоционалност. Идеята е и двете страни да сме подготвени, а да не започваме учебната година на сляпо, обясни Йорданка Сиракова.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Английски в Малта
Частни уроци по Английски Варна
Частни уроци по Биология Бургас
Курсове по Английски език
Курсове за Козметика
Народни танци Варна начинаещи
Уроци по Тенис на корт София
Курс по Английски език on vimeo
Лицензирани курсове по Маникюр ноктопластики
Изучаване на Английски език онлайн
Езикови школи Варна
Школи за Народни танци Варна
Курс Ноктопластика
Професионални уроци по Пеене Пиано и Солфеж
Немски език тестове
Начална школа по Пиано България
Матури по История
Подготовка за матура по Български език и Литература
Курс Английски ИЧС
История и цивилизация
Езикови школи София Младост
Сугестопедични уроци по Английски език
Курсове по Компютърна грамотност
Курсове Английски език Пловдив
Бои за Рисуване върху
Вечерен курс по Руски език за начинаещи
Модерен Балет школи
Задачи по Английски език
Латино танци София
Частни детски ясли Банкя
Курсове за Фризьори Бургас
Индивидуални уроци по Народни танци
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ