+ Предложи новина
02.10.2019

Ректорът на СУ призова медиите да не броят незапълнените места във висшите училища

Ректорът на СУ призова медиите да не броят незапълнените места във висшите училища

Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков призова медиите да не се вторачват в броя на незапълнените във висшите училища места. Той обаче е показателен най-малкото за недобро планиране.

 Безпрецедентно ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков откри академичната година с нападки вместо с напътствия към студентите. По-голямата част от словото му на тържествената церемония бе посветена на критики срещу "медийните възклицания" за незапълнените места във висшите училища и на персонална атака срещу проф. Ивайло Дичев заради негова публикация в "Дойче веле" отпреди месец. На студентите беше посветен единствено заключителният абзац на речта.

 "Добре дошли на откриването на учебната година в Софийския университет! Традиционният интерес на българското общество към образованието, родил цяла плеада от възрожденски дейци, просветители и будители, и тази година даде повод на медиите да отразят кандидат-студентската кампания. Както всяка есен, те се изпълниха с изненадани възклицания относно незапълнените места във висшите училища", започна без тържествени предисловия проф. Герджиков. Той обяви за невярно твърдението, че студентите в българските висши училища намаляват, защото предпочитат да учат в чужбина. Напротив - цитира данни, според които студентите в чужбина са намалели с 30% - "спад, какъвто няма в нито едно българско висше училище".

 "Никой не отбеляза очевидния факт, че незапълнените места няма как да бъдат критерий за каквото и да било, тъй като представляват аритметичната разлика между броя на одобрените места и на приетите студенти", отбеляза ректорът, след което премина към статията на проф. Дичев, като цитира в пълнота нейното заглавие, но него спомена само като "преподавател в Софийския университет". Проф. Герджиков обяви за неверни редица твърдения за университета, включително и това, че кандидатствалите или записалите се намаляват. По думите му тази година и едните, и другите се увеличават. В. "Сега" поиска данни от пресцентъра на висшето училище в подкрепа на това твърдение, тъй като публичната информация е друга - миналата година първокурсниците бакалаври в държавна поръчка са 4543, а тази година те са 4455. От висшето училище обясниха, че включват в сметките си и броя на студентите, приети в платено обучение, които т.г. са много повече от миналата година -  307 при 173 за м.г. Така общият брой на приетите държавно и платено обучение през 2018 г. излиза 4716 души, а през 2019 г. - 4762.

 По същество ректорът обясни намалелия брой завършващи средно образование, а оттам и намалелия брой на българските студенти и у нас, и в чужбина, с демографската криза. "Този въпрос е сериозен, защото е свързан не толкова с броя на записалите се студенти, колкото с броя на заетите лица, които са два пъти по-малко от хората, които издържат - деца, пенсионери и неработещи. Това съотношение е пагубно за икономиката на страната и в бъдеще ще се влоши. Не виждам големи успехи в опитите за промяна на това съотношение към добро - увеличаване на раждаемостта, завръщане на напусналите страната, привличане на чужди работници или на представителите на българската диаспора, интеграция на малцинствата", коментира той и открои просветния министър като автор на "единствените смислени мерки в това отношение през последните 30 г." - програмите за връщане на децата в училище и увеличаване приема на студенти с български произход.

 "Въпреки упреците ние сме и можем да бъдем тези, които да вдъхновят младите хора да заменят всеобщата подозрителност с взаимно доверие, бездейния песимизъм със съзидателност, патриотарството и националния нихилизъм с национална гордост и достойнство.

 Скъпи първокурсници, навлезте уверено в следването, професията и живота. От вас зависи дали ще се оплаквате от обстоятелствата и ще се чувствате неоценени, или с труд и талант ще изградите собственото си бъдеще. Положете усилия, покажете оригинални идеи, не спирайте да учите, отнасяйте се към другите със съчувствие и уважение."

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ