+ Предложи новина
13.05.2015

Разрешиха образованието в домашни условия в задължителна училищна възраст

Разрешиха образованието в домашни условия в задължителна училищна възраст

  Обхватът на домашното образование у нас се разширява драстично. В самостоятелна форма на обучение занапред ще могат да се обучават не само деца със здравословни проблеми и с изявени дарби, но и такива, чиито родители са изявили подобно желание. Това решиха депутатите от образователната комисия в НС, след като приеха на второ четене текстове от новия Закон за предучилищното и училищното образование, съобщава в. "Сега".

  И в момента самостоятелната форма на обучение е разрешена от закона, но само за ученици, които поради здравословни причини не могат да посещават училище, което се удостоверява с медицински документ, както и за даровити деца. С новите текстове обаче депутатите от управляващото мнозинство добавиха още две възможности за образованието в домашни условия - за "лица, навършили 16 г." и за деца "в задължителна училищна възраст по желание на учениците и родителите". Както и сега, въпросните ученици ще се подготвят самостоятелно на базата на училищния учебен план, като в края на годината ще полагат изпити по конкретните учебни предмети. Разрешението за самостоятелно обучение ще се дава от експертна комисия към регионалното управление на образованието (сегашните регионални инспекторати), която всеки учебен срок ще контролира как е организирано обучението.

  Редица детайли около новата форма на обучение в законопроекта не са разписани добре и от коментарите на депутатите стана ясно, че по текстовете тепърва ще има спорове. Бойка Маринска от Реформаторския блок попита какво ще се случи, ако ученикът в самостоятелна форма на обучение не покрие необходимите изисквания, и дали в този случай ще се мести в традиционната форма на обучение. Този въпрос в законопроекта изобщо не е уреден. Заради липсата на яснота се наложи 30-минутна почивка за прецизиране на текстовете. Така депутатите в крайна сметка решиха, че децата, обучавали се у дома, които не постигнат нужните компетентности за съответния клас, ще могат да продължат в друга форма на обучение, препоръчана от екипа за подкрепа на личностното развитие в съответното училище. На този етап не е ясно при провал по колко учебни предмета ще се случва това. Законопроектът предвижда при традиционното обучение повторение на класа при невзет поправителен изпит и по един предмет.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.96 от 23 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Матура по Английски език
Курсове по Козметика София
Уроци по Италиански online
Уроци по Български език за 5 клас
Уроци Пиано Пловдив
Курсове по Английски във Варна
Английски език за начинаещи онлайн
Немски език за деца
Частни уроци по Български език Плевен
Курсове за Фризьор Пловдив
Начално ниво на Английски език
Курсове по Английски в Пловдив
Уроци Пиано Варна
Упражнения по Френски език
Учител по Математика София
Курс Компютърна грамотност София
Подготовка по Биология
Ускорен курс по Английски
Обучение по Фризьорство
Сугестопедия Английски език
Лесно изучаване на Английски език
Школа по Гръцки език
Народни танци начинаещи
Курс по Италиански език Бургас
Web design курсове
Руски език за деца
История на Англия
Народни танци видео
Хип Хоп танци видео
Частни уроци по Биология Варна
Частни детски градини Овча Купел
Немски център
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ