+ Предложи новина
06.02.2018

Разрешиха децата в 3 и 4 клас да имат по 6 часа два пъти седмично

Разрешиха децата в 3 и 4 клас да имат по 6 часа два пъти седмично

  Децата в трети и четвърти клас ще може да имат по 6 часа два пъти седмично, а не както досега - не повече от 5 часа, гласят промени в наредбата на здравното министерство за здравните изисквания за седмичните учебни разписания. Новият ред ще влезе в сила още от втория учебен срок тази година. В момента регламентът гласи, че децата от първи до четвърти клас не бива да имат повече от 5 учебни часа на ден. От МЗ обаче вече смятат, че това трябва да важи само за най-малките - първи и втори клас, а в трети и четвърти те вече са достатъчно пораснали и имат училищни навици. "Нарастването на интелектуалния капацитет през първите две години от училищното образование създава предпоставки за увеличаване на броя на часовете, подредени в подходяща последователност за деня", мотивират се от МЗ.

 За втория срок здравното министерство отменя и изискването в рамките на един учебен ден в основното училище да не може да се учат повече от два от следните предмети: математика, човекът и природата, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, технологии и предприемачество. За средното училище пък досега не е можело дневно да има повече от 3 от тези предмети.

 Изискването отпада заради множество оплаквания от родители и училища, че за да може хем да не се нарушава здравната наредба, хем да се спази хорариумът, изискван от нормативите на просветното министерство, се налага да се сливат часове и се преподава един и същ предмет в два последователни часа. Така "за един ден трябва да бъдат преподадени и усвоени два нови урока, без да има време за възприемане, осмисляне и затвърждаване на материала; учителите трябва да дадат домашни и по двата урока, а през втория час учениците губят интерес и се разсейват".

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ