+ Предложи новина
03.08.2020

Разрешават помещаването на детски градини в жилищни блокове

 Детски градини ще се отварят в жилищни блокове и други сгради. Това предвиждат промените в наредбата за поддържането им, пуснати за повторно обществено обсъждане. Според проекта, ако детската градина е в жилищна или административна сграда, ще има отделен вход за нея и пожарната безопасност трябва да е подсилена.

 От регионалното министерство аргументират промените в наредбата с възможността да се се намали недостигът на места в детските ясли и градини. Според действащите сега изисквания детските заведения могат да се изграждат само като самостоятелни сгради в обособени за целта поземлени имоти. В същото време към момента съществуват голям брой т.нар. филиали, разположени в части от сгради, в които се извършва пълноценно отглеждане и обучение на деца. Затова се предлага да отпадне това изискване за детските заведения, независимо от собствеността им. Детската градина ще може да ползва полуподземни и подземни пространства за обслужващи помещения.

 Ще трябва да се осигурят зони с възможност за поетажно преместване на хора при пожар или авария. Забавачките ще са оборудвани с предпазни парапети на балкони и тераси с цел обезопасяване срещу възможно падане. Те ще се проектират с височина най-малко 1,05 метра за обезопасяване срещу падане от височини до 20 метра и с височина най-малко 1,20 метра за обезопасяване срещу падане от височини над 20 метра. Оградата на детското заведение се предвижда с минимална височина 1,6 метра. Когато то е разположено в част от сграда, се допуска частично ограждане на площта от двора, ползван от детската градина или ясла. Не се допускат изцяло плътни огради.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ