+ Предложи новина
25.05.2017

Разработват нов начин за финансиране на училищата

Разработват нов начин за финансиране на училищата

  Новият механизъм за финансиране на училищата ще бъде разработен до края на месец септември. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. По думите й промяната на формирането на делегираните бюджети е задължителна. „В тази посока аз и министър Красимир Вълчев разработваме новия механизъм за финансиране на училищата, за да се премахне дискриминацията на учебните заведения, които имат малък брой деца. Затова няма да има само единствен компонент при формирането на бюджетите, а ще има и други, за да може всяко училище да осигури нормалното финансиране на дейностите в учебно-възпитателния процес“, коментира Такева.

 Според нея е изключително важно да се разработят мерки за поетапното преодоляване на феминизацията в учителската професия. „Там, където работят само жени, има насилие, дискриминация, лоши условия на работа и безспорно ниски възнаграждения“, коментира Такева. По думите й кадровото обезпечаването на системата е изключително важно, защото след 6 години в България ще липсват около 30 000 учители и то по природни науки. 

  „И днес нямаме достатъчно учители в началния етап на ограмотяване. Нямаме вече учители в детските градини. Всеки един от нас в българското общество трябва да си зададе въпроса защо. Да си отговори на този въпрос и много внимателно да се подхожда към авторитета на учителя, опазване на неговите права и човешко достойнство“, коментира още председателят на Синдиката на българските учители.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.9 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ