+ Предложи новина
22.04.2019

Разкриват медицински факултет в Бургас въпреки мораториума за нови ВУЗ-ове и филиали

Разкриват медицински факултет в Бургас въпреки мораториума за нови ВУЗ-ове и филиали

 Проектът на Бургаския университет "Проф. д-р Ас. Златаров" за разкриване на нов медицински факултет изглежда ще се промъкне между капките, т.е. преди да бъде приет обещаният мораториум върху разкриването на нови вузове и филиали. Миналата седмица правителството реши да предложи такава промяна на Народното събрание. В случая депутатите имат последната дума, става въпрос за специалност от регулираните професии, каквато е медицината. За останалите факултети е нужно само положително становище от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА).

 Бъдещият факултет ще е пети за висшето училище и седми, предлагащ обучение по медицина в страната. Академичният състав ще се състои от 54 души, разпределени в 9 катедри. В него ще се подготвят лекари за нуждите на региона, а за провеждане на необходимата клинична практика на студентите университетът е предвидил сключването на договори с УМБАЛ „Дева Мария“ и УМБАЛ Бургас.

 В края на миналата година просветният министър Красимир Вълчев обяви, че смята да предложи мораториум върху откриването на нови вузове и филиали. Необходимите за това промени в закона за висшето образование обаче се бавят. Въпреки обещанието на министъра, че те ще бъдат пуснати за обсъждане в края на март или началото на април, това все още не е станало. Самият Вълчев признава, че новият факултет няма да доведе до подобрение на достъпа до висше образование, но пък бургаският университет е направил много инвестиции в последните години, има много добре оборудвана база, както и преподаватели, което е предпоставка за високо качество на обучение.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.88 от 26 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ