+ Предложи новина
06.07.2020

Разказът, паднал се на НВО, е бил публикуван в учебна тетрадка на издателство

 Учебните тетрадки и помагала по български език за 7 клас на по-големите издателства вече ще бъдат проверявани от образователното министерство, за да не се включват в тях произведения от заложените в базата за изпита в края на годината. Това стана ясно от отговор на министъра на образованието Красимир Вълчев в парламентарния контрол. Той бе попитан от Ирена Анастасова от БСП за опасенията на родители за неравнопоставеност в изпита на тазгодишните седмокласници, след като се оказа, че разказът "Задача с много неизвестни" на Братя Мормареви, който се падна, го има в учебната тетрадка на "Просвета".

 На 16 юни научих за случая и веднага сезирах Инспектората към министерството, съобщи Вълчев. Той обясни, че не е имало неравнопоставеност между учениците, защото двата текста - на изпита и в тетрадката, не са напълно идентични.

 На пазара има стотици помагала, които не са задължителни и не се одобряват от МОН, обясни министърът и допълни, че най-вероятно е случайност съвпадението и, че в предходни години също е имало такива, но с по-малки издателства.

 Проверката на Инспектората обаче показала, че има пропуски в регламентирането на процедурата за съхранение на изпитите материали и темите, които се теглят на случаен принцип. Разказът е в базата от 2015 г., а в тетрадката е от 2018 г., обясни министърът. А на изпита трябва да се падне непознат от учениците текст. Затова той ще предложи да се прави преглед на произведенията в тетрадките поне на големите издателства. Тъй като в случая става въпрос и за известни автори, вече ще се включват по-малко популярни такива. Резултатите от изпита, за съжаление, са по-ниски от миналата година. Ако децата нямат общата интелигентност и комуникацията компетентност, малко вероятно е тези, които са чели разказа, да са получили предимство, допълни той.

Източник: www.24chasa.bg

Оценка 4.88 от 26 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ