Регистрирай се
+ Предложи новина
18.05.2020

Раздават дипломите на абитуриентите по график индивидуално

Как и кога ще приключи учебната година в условията на коронавирус? Как ще се проведат изпитите след 7. и 12. клас и коя част от материала отпада? Как ще кандидатстват първокласниците?

Ето какво трябва да знаят родители и ученици:

 • Тази учебна година в училище ще се върнат само учениците от 7- ми и 12- ти клас и то само, за да положат изпити.
 • Изпитите след 12. клас:
 • Матурата по български език и литература след 12 клас ще е на 1 юни, а втората матура по избор от 13 предмета- на 3 юни. Датите са изместени с 12 дни от първоначалния вариант. Изпитите ще започват час по- късно в 9, за да могат учениците да се придвижат. Третата матура по желание пък ще се проведе на 2 и 4 юни. Тук ще има изпити както сутрин, така и следобед. На 5 юни ще е изпитът за професионална квалификация в професионалните гимназии.
 • Дипломите ще се раздадат на 26 юни като това е забавяне само с четири дни и ще позволи без проблем кандидатстването във висшите училища в България и чужбина.
 • За момента няма да има церемонии по връчването на дипломите, те ще са дават индивидуално по график, изготвен от училищата. МОН следи обстановката и решенията на училищно ниво ще се вземат малко преди този момент.
 • Който не успее да се яви, за матурите ще има още една сесия - на 27 и 28 август.
 • В матурата по български език ще отпаднат Вапцаров, Талев и Димов, защото е решено да се спре на 20-тата седмица при нормално тематично разпределение. За някои ученици, които са се движили по-бавно по материала, ще има включен и дистанционно преподаден материал. Учениците, които все още не са приключили с всички указани теми, имат още един месец да наваксат.
 • По история няма да се включват теми след Първата световна война, по физика ще отпадне всичко след елементарните частици, а по география - Северните региони.

Изпитите след 7. клас:

 • Изпитът по български език след 7- ми клас ще е на 15 юни, а по математика - на 17 юни. Ще започват в 9 часа. Отпада изпита по желание по чужд език.
 • По български език няма да има въпроси със сложно съставно и сложно смесено изречение както и върху "Бай Ганьо пътува", "Неразделни", "Заточеници" "По жътва" и "По жицата".
 • По математика няма да има неравенства и успоредници.
 • На седмокласниците в карантина ще бъде направен PCR тест предния ден и ако имат отрицателен резултат, ще положат изпитите в отделна стая. Всички изпити ще се проведат при строги мерки за отстояние и дезинфекция.
 • Учениците ще бъдат разредени като в стандартна класна стая с три големи прозореца ще има 10 деца.
 • Ще има повече на брой стаи. Квесторите ще са само по един в стая и няма да са с рисково здраве. Регионалните управления имат списъци с желаещи за квестори, които в момента се актуализират. Едни се отказват, други пък желаят да се включат. Точният брой на квесторите ще стане ясен в деня на изпитите. Те ще получат по 80 лева допълнително.
 • Няма да се позволи струване на ученици преди и след изпитите.

И още...

 • за 5-ти клас на математическите гимназии ще се кандидатства с по-високата от двете оценки- от областния кръг на олимпиадата по математика или състезанието "Математика за всеки".
 • 4- ти и 10- ти клас няма да полагат изпити сега, а в началото на следващата учебна година. Препитването няма да е за всички ученици, няма да се пишат оценки, няма да се оценяват училища.
 • Учениците от Обединените училища ще се приемат в 11 клас с Удостоверението за завършен Първи гимназиален етап, а не с оценките от изпита след 10- ти клас.
 • Учебната година няма да бъде удължавана. Тя ще приключи в определените срокове, но дистанционно. За децата от първи до трети клас това е 29 май, за учениците от четвърти до шести клас - това е 16 юни, за учениците от седми до единадесети клас - това е 30 юни. За зрелостниците годината приключва на 14 май.
 • Тази година успехът на учениците ще бъде оформен в електронна среда като ще са нужни само две текущи оценки, получени дистанционно.
 • Лятна ваканция ще има. Ще има обаче и възможност за провеждане през лятото на по- интензивно обучение по български език за някои първокласници или за ученици, които са пропуснали дистанционното обучение.
 • Балове тази година не се препоръчват. Може би ще има възможност за такива през юли или август.

Важно за първокласниците:

 • Кандидатстването и записването в първи клас става по график, определен от общините. В столицата, например, подаването на заявления за прием започна на 21 април и ще продължи до 21 май. Заради извънредното положение до 13 май те ще се подават само електронно, а адресите на родителите ще се проверяват от районните кметства по служебен път.
 • И тази година при класирането е водещ принципът на уседналост. В първа група попадат деца с адрес в района на училището, непроменен в последните три години. Във втората- с променян през последните една до три години адрес, в третата - с промени в адреса през последната година и в четвъртата - които живеят извън района на училището. Предимство имат деца, чиито братя или сестри до 12 години учат в училището.

За родителите, които нямат възможност да подадат документи електронно, ще има няколко работни дни между 14 и 21 май, в които те ще могат да отидат директно в училищата.

Източник: www.news.bnt.bg

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Музика за 1 клас
Курсове по Фотография София
Частни уроци по Литература Пазарджик
Училища Испански език
Учи Английски Онлайн
Упражнения по Френски език
Уроци по Тенис на корт София
Езикови курсове в Пловдив
Народни танци в Младост 3
Уроци по Плуване за възрастни София
Курсове за Маникюр и Педикюр
Йога курсове София
Частни уроци по Френски език София
Курсове по Испански Варна
Ичс Английски
Урок по Английски език за начинаещи
Курсове за Маникюр Стара Загора
Частни детски ясли Лозенец София
Курсове Счетоводство Бургас
Лесно изучаване на Английски език
Школа Балет Пловдив
Курс Йога курсове
Тестове по Немски език
Курс по Декупаж
Частни уроци Немски език Варна
Английски език онлайн
Курс Ноктопластика
Урок по Английски език
Начално ниво на Английски език
Балетна школа Варна
Курсове по Гръцки език Пловдив
Треньорска школа по Футбол
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ