+ Предложи новина
14.07.2016

Разчистват лични сметки с уволнение на синдикален лидер в пловдивско училище

Разчистват лични сметки с уволнение на синдикален лидер в пловдивско училище

 Лидерът на „Подкрепа“ в ОУ „Пенчо Славейков“ е бил уволнен, алармираха от регионалната структура на синдиката. Преподавателят по история Пенчо Стоянов, който от 13 години работи в училището, бил сюрпризиран с нова длъжностна характеристика и заповед за освобождаване. Стоянов е бакалавър по история, има и втора специалност български език. Директорът Екатерина Делинова първоначално поставила условие да напише декларация, че ще учи за магистър, при което той заявил, че ще го направи, стига да има финансова възможност. Впоследствие обаче тя му връчила заповедта с мотива, че според новата длъжностна характеристика за мястото се изисква магистърска степен. „Ако само аз съм с по-ниска образователна степен – мога да се съглася. Но поне 30 от колегите ми също са бакалаври. А ако погледнете обявата за свободни работни места за начални учители, които сега Делинова е пуснала, ще видите, че изискването е за степен „бакалавър“. При мен се касае за разчистване на лични сметки. На последния педагогически съвет заявих, че ще искам оставката й, тъй като загуби делото срещу Теодора Иванова – колежката, която беше набедена, че е била ученик в клас и бе наказана с предупреждение за уволнение. И то падна в съда. Това е пореден случай на колега, който печели съдебна битка срещу училището в последните години и така се ощетява бюджетът“, коментира Пенчо Стоянов.

 Въпреки че е синдикален председател и се ползва със закрила, той бил освободен по чл. 328, ал. 1, т. 6 от КТ за липса на квалификация. Стоянов обясни, че Делинова редовно нарушавала Кодекса на труда, затова сега смята да сезира Инспекцията по труда. Заедно с това ще води дело за неправомерно уволнение и граждански иск за нанесени морални вреди. Миналата година Стоянов бе отличен с престижната национална награда „Неофит Рилски“.

 Според областния лидер на „Подкрепа“ Цило Нейчев това не е първото нарушение на директора на „Пенчо Славейков“, затова за пореден път ще бъде сезирано МОН и ще бъде поискана оставката й. „Не държим да се стига до ексцесии, но да не забравяме, че учителите от „Пенчо Славейков“ имат опит със свалянето на директори“, напомни Нейчев. Екатерина Делинова не пожелала да коментира казуса, тъй като е в отпуск.

Източник: www.u4avplovdiv.com

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ