+ Предложи новина
20.11.2020

Расте броят на учителите, желаещи да се пенсионират заради разрастващата се епидемия

  95% от парите за обезщетения на пенсионирани учители свършиха, това става ясно от отговор на МОН на въпроси на "Сега" във връзка със сигнали за голям брой учители, желаещи да излязат в пенсия заради разрастващата се епидемия от коронавирус. От планирани 8000 педагогически специалисти, които да получат обезщетения т.г., до края на септември т.г. такива са получили около 6000 учители, показват още данните на ведомството.

  Всяка година държавата отпуска милиони левове за обезщетения на съкратени или пенсионирани учители, както и на преподаватели от закрити и преобразувани училища. Поради натрупването на отпуски изплащането на обезщетения при освобождаване, напускане или пенсиониране на учители се оказва сериозно перо в делегираните бюджети на учебните заведения. Затова ежегодно МОН попълва тези дупки, тъй като те са нерегулярен разход и не могат да се планират в текущата издръжка на училището. Това става чрез националната програма "Оптимизация на училищната мрежа", чийто бюджет за тази година (от 1-ви ноември 2019 г. до 5-ти ноември 2020 г.) е в размер на 69.7 млн.лв. 29.7 млн. лв. от тях се осигуряват от бюджета на МОН, а 40 млн. лв. - от централния бюджет. "По програмата се изплащат обезщетения на различни основания. Заложените показатели в нея обхващат 8 000 педагогически специалисти и 3 000 непедагогически персонал, с които се прекратяват правоотношенията, а не само тези, които се пенсионират", поясняват от МОН.

 Данните на министерство към края на септември т.г. показват, че по постъпили формуляри от януари 2020 г. до месец септември т.г. са извършени три плащания по националната програма "Оптимизиране на вътрешната структура на персонала" за обезщетения при прекратяване на трудови правоотношения със служители от системата на предучилищното и училищното образование. Изплатените средства са в размер на 66.2 млн. лева, което прави близо 95 на сто от всички средства.

 Чрез тях са осигурени обезщетения на 5978 педагогически специалисти и на 2195 лица от непедагогически персонал. От тях на 2829 педагогически и на 1185 непедагогически специалисти са изплатени обезщетения при прекратяване на трудовото правоотношение, след като служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, посочват от министерството. Оттам уточняват, че голяма част от тези, които имат право на пенсия, получават обезщетения по националната програма, но е възможно да има такива, които ще бъдат обезщетени за сметка на бюджетите на училищата. 

 "До края на годината ще бъде извършено четвърто плащане. В случай, че остатъкът от средствата се окаже недостатъчен за изплащане на обезщетенията за всички одобрени формуляри, Министерството на образованието и науката съвместно с Министерството на финансите ще осигурят допълнително необходимите средства. На този етап не може да се каже какъв ще бъде недостигът, тъй като все още постъпват заявления", посочват още от МОН.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.85 от 34 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частни уроци по Биология Бургас
Online Курсове по Немски
Английски език а1.1 - безплатни видео уроци за самоподготовка
Английски за деца Онлайн
Курсове Английски София
Балет за деца видео
Школи по Английски език Велико Търново
Футболни клубове
Препоръчайте ми сериозен курс по Гръцки език
Школа по Английски за деца
Уроци по Математика център
Италиански език онлайн
Стандартни танци
Клуб по Народни танци Витоша
Курсове Руски език Бургас
Народни танци за деца Бургас
Уроци по Италиански език София
Латино танци видове
Курсове по Немски в Бургас
Пилатес упражнение техника
Италиански език за начинаещи
Пилатес в Плевен
Уроци по Пиано
Английски Варна
Курс по Испански Пловдив
Школи по танци София
Урок по Салса
Online курсове по Немски език
Онлайн Френски език
Латиноамерикански танци
Курсове по Народни танци
Курсове за Фризьори
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ