+ Предложи новина
19.01.2015

Ранното пенсиониране за учители важи до 2020 г.

Ранното пенсиониране за учители важи до 2020 г.

До 31 декември 2020 г. включително, учителите имат право да се пенсионират три години по-рано от възрастта, необходима обикновено за пенсиониране за стаж и възраст. Необходим е и натрупан учителски осигурителен стаж в размер 25 години и 8 месеца за жените и 30 години и 8 месеца за мъжете. Това е т.нар. ранно пенсиониране за учителите.

През 2013 г., 2014 г. и 2015 г. общата възраст за пенсиониране остава непроменена – 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете. Следователно и през трите посочени години учителките придобиват право на ранно пенсиониране при навършени 57 години и 8 месеца и натрупан учителски стаж 25 години и 8 месеца. А учителите съответно навършени 60 години и 8 месеца и натрупан 30 години и 8 месеца стаж по специалността.

В случая читателката е придобила право на ранно пенсиониране още в началото на 2014 г., когато е навършила необходимите 57 години и 8 месеца и вече отдавна е имала необходимия осигурителен стаж като учител.

Учителски стаж е този осигурителен стаж, който е положен на учителска или възпитателска длъжност в учебни и възпитателни заведения. А учителските и възпитателски длъжности са: „младши учител“, „учител“, „старши учител“, „главен учител“, „младши възпитател“, „възпитател“, „старши възпитател“ и „главен възпитател“.

За учителски се счита и стажът на директорите и заместник-директорите на учебни и възпитателни заведения, на само ако са изпълнили пълната норма задължителна преподавателска работа.

Справка: § 5 от Допълнителните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване, чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, чл. 19 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.


Източник: defakto.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ