+ Предложи новина
12.09.2016

Раница с тетрадки, моливи, гумички, блокчета – какво е нужно на първокласника?

Раница с тетрадки, моливи, гумички, блокчета – какво е нужно на първокласника?

  Раница, пълна с тетрадки, моливи, гумички и блокчета – какво е нужно на първокласника, за да прекрачи за първи път училищния праг жаден за знания и изпълнен с любопитство. Дни преди първия учебен ден за най-малките зам.-директорът на 118 СОУ „Академик Людмил Стоянов” в София Яна Аврамова посочи всички материали, които трябва да носят учениците в първи клас по съответните предмети.

 По Български език основното е букварът, който ще е в пакета от учебници – подарък от всяко едно училище. Основният пакет учебници винаги се подарява на първокласниците за започване на учебната година. По български език е съответният буквар, има и учебна тетрадка. Родителят ще трябва да закупи тетрадки с тесни и широки редове – 2 броя, тетрадка „Фея”, тя е за заниманията, които са след обяд и по нея се работи допълнително. Тя е сред помагалата, които се закупуват и това се уговаря на първата родителска среща. Родителите трябва да подсигурят и червени, и сини квадратчета, които се правят от цветна хартия за гласните и съгласните. По този начин на първокласниците ще им е много лесно да научат кои са съгласните и гласните спрямо сините и червените квадратчета, които трябва да са 3 см на 3 см. Трябва да бъдат 10 броя сини квадратчета и 10 броя червени квадратчета. За българския език ще трябват цветни моливи, черен молив, гума и острилка. Това са задължителните неща за самия час по български език.

 По математика на първо място фигурира учебникът по математика, който е от пакета-подарък учебници, учебна тетрадка, тетрадка с широки квадратчета – отново 2 броя, по която ще се работи. Тетрадка „Фея”, по нея отново ще се работи в занималнята. Карти с цифрите от 0 до 20, закупуват се от книжарница, цветни моливи, черен молив, гума, острилка, линия и триъгълник, уточни Аврамова.

 Предметът Околен свят замества Родния край. За предмета Околен свят трябват учебник, учебна тетрадка, тетрадка за работа в клас с бели листа, цветни моливи, черен молив, гума и острилка.

По предмета Музика единствено е необходим учебникът, който си е от пакета учебници.

 По предмета изобразително изкуство са необходими учебникът, Блок номер 4, могат да се закупят 5 броя блокчета номер 4 за цялата учебна година горе долу, пастели, цветни моливи, флумастери, ножица, лепило, пластилин с дъска и ножче, гланцов блок, акварелни боички плюс четчиците. Самите четки трябва да са плоски и обли, съд за вода за четките.

 Новият предмет за първи клас е Технологии и предприемачество. При него основното на първо място е учебникът, ножица, лепило, тиксо, линия, гланцово блокче, цветни моливи, флумастери, бои и четки, кабърчета, игла, конец. Това са материали за отделните часове. Всеки път класният ръководител ще казва какво е необходимо за тези часове, каза още зам.-директорът. Не е задължително по всеки предмет да се купува отделно цял пакет с материалите. Те се ползват по всички предмети, но е хубаво родителите да вземат резервни, уточни Яна Аврамова.

 По физическо възпитание и спорт, както и модулът „Подвижни игри”, който е допълнителен час към физическото възпитание и спорт. За него в 118 СОУ се изисква бяла тениска, гуменки или маратонки, по възможност с лепенки, за да имат възможност децата да се преобуват по-лесно, къси панталонки, клин или анцуг, зависи от сезона.

 За часа на класа, който ще се провежда един път в седмицата, в първи клас се практикува с „Азбука на правилата”. Има си учебник, отново се ползва черен молив, цветни моливи, ножица и лепило. Това са предметите за първокласниците през новата учебна 2016/2017 година, обобщи Аврамова.

 За въведените новости по закона за предучилищното и училищно образование, зам.-директор Аврамова съобщи, че от тази година учениците от 1 до 3 клас няма да бъдат оценявани с количествени оценки, каквито са по шестобалната система, а само с качествени оценки. Хубавото е, че за мотивация на всяко едно дете от класа, класният ръководител, при проверка на съответните тетрадки, ще записва оценката под формата на „Браво” или емотикон – човече, което е нарисувано от класния ръководител, или ако трябва нещо допълнително, което трябва да направи детето като умения, ще има да кажем леко начумерено човече. В никакъв случай няма да се поставят оценки по шестобалната система, отбеляза Яна Аврамова. В 4 клас вече оценките ще бъдат и качествени, и количествени, допълни още зам.-директорът. Друга новост е, че учениците от 1 до 4 клас няма да повтарят учебната година.

 Във връзка с телефоните и с това дали едно дете може да носи телефон в училище, Аврамова каза, че в тяхното 118 СОУ е много важно да не се използват телефони по време на часовете. Телефоните задължително се изключват по време на час. Те се ползват по време на междучасие и то ако наистина детето има някаква належаща нужда да позвъни по телефона, но не и без причина. „В нашето училище има униформи с цветовете синьо и жълто. Те са препоръчителни, в някои училища вече е наложено задължително децата да бъдат с униформа”, добави още Аврамова.

 Според някои за първокласниците най-важни са раничките. „Винаги първо с това започват. Родителите искат раниците да са най-удобни, да събират най-много неща, да са леки и да не натоварват много гръбчетата на децата. Първо започваме с раница, а после я пълним с всичко останало – тетрадки, гумички, блокчета”. Случва се да идват и притеснени родители, които не знаят какво точно им трябва, особено, ако им е първо дете, което ще бъде първи клас. „Питат какво точно им трябва. От училищата им дават много големи списъци и ни улесняват, и нас, и родителите. Все пак ги ние ги ориентираме кое точно къде е, кое е най-хубавото, кой продукт да си вземат”, обясняват книжарите. Най-честият въпрос, който родителите задавали в книжарницата винаги бил коя е най-удобната раница. „Има голямо търсене, всички родители са тръгнали да събират неща за учениците преди 15 септември”, добави Иглика. Нейният съвет към родителите е да оставят детето само да си избере раница и картинка на тетрадките, защото после децата не ги харесват, и родителите ги връщат. Така, че родители, слушайте децата си!.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Компютърни курсове Пловдив
Уроци Английски София
Курсове Английски език Бургас
Школа по Английски език София
Разговорен Немски
Частни уроци по Математика Варна
Езикови курсове Велико Търново
Балетна школа Стара Загора
Курсове по Фризьорство Фризьор
Курс по Немски език
Курс Френски
Уроци по Математика за 7 клас
Бизнес кореспонденция на Английски
Школа по Математика Пловдив
Обучение по Графичен
История за пепеляшка
Уроци Английски
Нови уроци по Хип Хоп танци
Курсове за Козметик
Немски курсове
Индивидуално обучение по Английски език
Уроци по Математика за 8 клас
Частна детска градина София Дружба
Уроци по Салса онлайн за начинаещи
Онлайн Немски
Езикови курсове Велико Търново
Курсове по Гръцки език
Начално ниво на Английски език
Курсове по Фризьорство курс
Уроци по Китара
Уроци по Йога
Частна детска градина София цени
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ