+ Предложи новина
14.09.2015

Янка Такева: Заплата от 1200 лв. ще мотивира младите педагози

Янка Такева: Заплата от 1200 лв. ще мотивира младите педагози

  Заплатата трябва да стане 1200 лв., за да дойде млад човек да работи в училище. В момента средното възнаграждение е 570-580 лв. Това обяви пред Нова тв в навечерието на първия учебен ден председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. От 1 октомври се готви повишение на възнагражденията на педагозите и се очаква средно те да достигнат над 600 лв., каза още тя. По думите й у нас има близо 1600 т.нар. нередовни учители – те нямат нужното образование, за да преподават. При над 10 000 студенти в педагогическите факултети под 0,1% от завършващите ги идват в образователната система. Останалите заминават за чужбина или се захващат с частен бизнес.

 В България до няколко години няма да достигат 6000 учители, алармира Такева. И в момента има глад за учители по математика , физика, химия, начални учители и преподаватели за предучилищната възраст. Когато знаят езици, младите специалисти заминавали за Америка, Канада, Англия и Гърция.

 Страната ни е на последно място в света – след Северна Корея по дял на БВП за образование – 3,2 на сто, твърди Такева. За сравнение в Северна Корея процентът е около 3%, а в Европа – поне 4 на сто от БВП.

Източник: www.epicenter.bg

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ