+ Предложи новина
11.01.2016

Янка Такева: 65% от учителите търпят психически тормоз, а около 2,5% и физически

Янка Такева: 65% от учителите търпят психически тормоз, а около 2,5% и физически

  Зачестяват случаите на психически и физически посегателства над учители. Това каза в интервю Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. „Психическият тормоз е с изключително застрашителни размери”, заяви Такева. „Преди две години направихме изследване за това колко учители са били жертви на агресия и физическо насилие в училище, според което около 65% от учителите търпят психически тормоз, а около 2,5% от учителите търпят и физически тормоз”, посочи тя. Според нея прокуратурата трябва по бързото производство да наказва тези родители. Припомняме, че миналата седмица две учителки пострадаха от бой и скандали от страна на разгневени майки по време на учебни занятия.

 Малко преди обяд на 6 януари в училище в СОУ „Васил Левски“ в Севлиево 26-годишна родителка влетяла в час по английски език и започнала да крещи на преподавателката. След което започнала да я удря по лицето и тялото. Педагозите извикали полиция, която изяснява причините за боя. Учителката е със сериозно пострадало око.

 Друга майка на ученик нахлула по време на час в училището на Малко Търново, псувала и наплюла учителката пред децата. Родителката - на 29 години, била бясна, че детето й получило двойка и смятала, че преподавателката таи към него "лично отношение". "Майката е ромка, дори не знаем дали работи някъде. Случилото се е безобразие. Ромите започнаха да ни бият. Като не учи и не знае детето й, колко да му се пише?", каза с огорчение колежка на нападнатата учителка. В 8,30 ч в четвъртък разлютената майка нахлула в стаята на 4-ти клас и започнала да крещи псувни и обиди. Освен че заплюла учителката, тя се опитала да я удари два пъти по лицето. "На училище се ходи, за да се учи, а не да нахлуват майки и да нападат учителите. Ако не е доволна от нещо майката - има си учителски съвет и цивилизовани начини да каже проблема си. Потърпевшата учителка и директорката са подали жалба", каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев. По случая е образувано досъдебно производство в полицейското управление на Малко Търново. Обвинението е за хулиганство, като максималното наказание, което грози извършителката, е до 2 г. лишаване от свобода и пробация, казаха от прокуратурата в града.

Източник: www.novini.bg   www.trud.bg

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ