Регистрирай се
+ Предложи новина
14.10.2020

Янка Такева: 2500 млади педагози са започнали работа тази година

Ако преди пет години от випуск с 18 студенти, двама искат да бъдат учители, то сега само двама не искат, а 18 желаят да работят в учебно заведение. Това е коментирала в Русе председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, цитирана от dariknews.bg. Тя, както и зам.министърът на образованието Таня Михайлова, участват в национално съвещание на експертите в сферата на професионалното образование, чийто домакин е началникът на Регионалното управление на образованието в крайдунавския град Росица Георгиева.

 По думите на Такева с увеличаването на учителските заплати се отчита и повишаване на интереса към професията. По нейни данни има ръст на младите учители в образователната система, който е 18%, като т.г. работа са започнали 2500 млади педагози.

 Данните на МОН за план-приема на студенти по педагогика показва, че той се увеличава постъпателно - от 2696 човека през 2015 г. на 3161 през 2019 г. През т.г. той е намален - на 2957 студенти. При сравнение на реално реализираният прием за тази и миналата година намалението при тази специалност излиза с 221 човека по-малко (т.г. до 30-ти септември са приети 2947 души). Това може да изглежда странно на фона на липсата на достатъчно учители, но пък недостигът е най-голям при учителите по конкретни учебни предмети, каквито подготвя друго професионално направление - педагогика на обучението по. При него планираните места пак са намалени - от 2455 на 2299, но пък реално заетите места т.г. са повече от м.г. - 2274 приети до 30-ти септември т.г. при 2120 приети за м.г.

 Около 4500 учители се очаква да се пенсионират през идните две години в страната, коментирала е още Такева. Данните на МОН обаче са по-различни - според заложеното в националната програма за оптимизиране на вътрешната структура на персонала в училищата за 2020 г. очакванията са в пенсия да излязат 8000 педагози и около 3000 непедагогически персонал, за което са планирани близо 70 млн.лв. за обезщетения.

 Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова е посочила, че средната възраст на учителите в образованието намалява - вече е под 50 години, а преди години е била 52-53 години. "Опитваме се да привлечем най-добрите наши ученици за тази професия. За да си добър учител, трябва да имаш голям заряд", е заявила още тя. Михайлова е цитирала последни изследвания, от които се вижда промяна на нагласите към професионалното образование. Според нея то е неограничаващо образование, тъй като дава възможност за мобилност и бърза реализация.

Източник: www.segabg.com

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Народни танци Младост
Курсове по Руски за деца
Курсове по Английски език Стара Загора
Курсове по Испански за начинаещи
Английски курсове
Фризьори София
Английски език видео уроци
Тест по История
Английски уроци
Индивидуално обучение по Английски език Бургас
Курсове Педикюр
Кундалини Йога
Частни уроци по Испански език София
София детски градини
Народни танци за начинаещи Русе
Курс Excel
Курсове по Английски Варна
Латино урок
Гръцки език за начинаещи онлайн
Курс Фризьорство София
Английски за начинаещи онлайн
Шофьорски курсове Пловдив
Английска граматика
Курсове Маникюр Хасково
Матура по География и Икономика
Курсове по Рисуване за деца
Народни танци за начинаещи в Надежда
Салса Латино
Езикови курсове Варна
Школа за Народни танци Бургас
Курс разговорен Английски
Индивидуално обучение по Английски език Варна
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ