+ Предложи новина
30.06.2017

Първите 25 най-добри училища в София нямат свободни места след първо класиране

Първите 25 най-добри училища в София нямат свободни места след първо класиране

  Елитните гимназии в София са свършили местата след първо класиране за прием след седми клас. Това важи за училищата, които заемат първите 20 - 25 позиции в класацията по най-висок бал. Това съобщи шефката на Регионалното управление по образование (РУО) в София Ваня Кастрева. В челната десетка влизат Софийската математическа гимназия, Немската гимназия, Испанската, Технологичното училище към Техническия университет, Първа и Втора английска гимназия и др.

 "Свободните места са в професионалните и средни училища, които са основно извън централната част на града", обясни Кастрева, цитирана от "Монитор". Повече от двойно са се увеличили некласираните ученици на първи тур. В момента те са 513 срещу 219 миналата година. Шефката на РУО – София, обясни, че това се дължи на недобрата преценка на бала на детето, съотнесен към желаните училища, посочени в заявленията. "Специфичното тази година е, че имаше възможност за подаване на онлайн заявления. В такъв момент е много важно родителят да има информация и да запише колкото се може повече паралелки. На практика обаче това не се е случило. При самостоятелното онлайн подаване на заявления се оказа, че има родители, които са посочили недостатъчен брой желания изпълними за бала на техните деца", обясни Кастрева. Тя допълни, че в тези случаи родителите са попълвали документите без консултацията на специалистите, които са били в училищата гнезда, и това е довело до увеличаване на некласираните ученици.

 След първия етап за класираните ученици има два варианта. Първият е да се запишат в гимназията, в която са приети. Ако пък не са напълно удовлетворени от резултата си, могат да участват във второ класиране, като подадат заявление в училището, в което са приети. В такъв случай кандидат-гимназистите могат да бъдат класирани в по-желано от тях училище, посочено на по-предна позиция. Ако обаче това не се случи, мястото, където са приети на първо класиране, им е гарантирано. Записването след първо класиране или подаване на заявление за второ започва от утре и ще продължи до 30 юни.

Родители спират осмокласнички да учат, "съхраняват ги" с цел брак.

 Родители от старозагорско спират децата си да продължат образованието си в горна степен. Това са хора с нисък социален и материален статус, с ниска обща култура и различно вероизповедание, които предпочитат да „съхранят” девойката, с цел брак. За порочните случаи сигнализира заместник-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. „Случаите не са много, но ги има и те са предимно в селата, като например в Хан Аспарухово. За съжаление, това се налага заради психологията на определени съсловия и не става дума само за семейства от ромския етнос. Предполагам, че една от причините е на религиозна основа", обясни тя.

 Проблемът възниква при девойките в осми клас, които живеят извън града. Те не получават подкрепата на своите родители и нямат необходимата заинтересованост от тяхна страна да продължат в горна училищна степен. Оказва се, че възрастните хора се страхуват по различни подбуди за момичетата. "Това е една тенденция, на която трябва да противодействаме, а единственият подход са индивидуалните разговори, споделяне на добри примери и убеждаване на родителите и учениците. Аз лично съм провела два разговора, в които девойките желаят да посещават училище, но имат забрана от родителите, често се стига и до физическо насилие. Добрата новина е, че има и случаи, в които сме постигнали положителен резултат”, допълни Сотирова. По подобни казуси се работи съвместно с ангажираните институции, поясни зам.-кметът. По думите й, ангажираността към учебния процес трябва да започне ще в ранна детска възраст.

 „Това трябва да се случи в детската градина, да се намерят онези лостове, които да задължават децата да посещават забавачка. Там те получават определени поведенчески маниери, придобиват хигиенни навици, получават готовност за постъпване в училище, приучават се на дисциплина и самодисциплина”, каза ощя тя.

Осем паралелки в професионални гимназии в Добричко нямат прием за учебната 2017/2018 година и се закриват.

 Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ Жоро Тошков. В някои от специалностите не е имало нито един желаещ за записване. Резултатите са след първо класиране. От заявени 59 паралелки в региона ще останат 51, като се очаква след трето класиране те да се запълнят в голяма степен. Закриват се две паралелки в ПГ в Тервел по техника и облекло. В града ще има само един клас в средното училище, а не два, както бяха заявили от Общината, коментира Тошков. Падат по една паралелка в гимназиите по автотранспорт, ветеринарна медицина, аграрно стопанство и по техника и строителство в Добрич; ПГ в Генерал Тошево и Каварна. Сред професиите, които няма да имат прием са агроекология, полевъдство, ветеринарна медицина, шивачество, преработка на полимери, конструиране на облекло и др.

 Около 200 ученици, по данните на РУО, не са подали заявления за кандидатстване след 7 клас, каза Тошков. Главно те са подлежащи на поправителен изпит, но има и такива, изпуснали срока, които ще чакат трето класиране. Днес е последния ден за записване за гимназиите след първо класиране. За второ класиране документи се подават до 4 юли.

Източник: www.dnes.bg   www.dariknews.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ