+ Предложи новина
31.08.2021

Първият учебен ден ще е присъствен за всички първокласници

 Първият учебен ден ще е присъствен за всички първокласници независимо от данните за коронавирусната епидемия. При по-големите ученици формата на обучение ще зависи от това в коя зона е навлязла съответната област на страната, обяви пред БНР служебният министър на образованието проф. Николай Денков. МОН предложи 4 варианта на обучение в зависимост от зоните за разпространение на вируса. Присъственото обучение в пълноценен вариант е възможно само в зелена и жълта зона, в червена зона (от 250 до 500 на 100 000 заболели) се предвижда редуване на часове в клас и дистанционно, а в тъмночервената зона всички ученици задължително ще учат онлайн. 

 МОН и РЗИ интегрират информационните си системи и се надяват до 15 септември това да е факт, така че данните да се следят максимално ефективно и да няма забавяне при взимането на решения,  коментира Денков. МОН увеличи и прага на учениците, които следва да останат в клас при редуване на двете форми в дадено училище от 38 но 50%, което ще позволи по-честа ротация на децата, обясни служебният министър. 

 С цел максимална актуалност на данните министерството съзнателно бави и провеждането на проучване за нивото на ваксинация и преболедуване сред учителите. Очаква се такава анкета да бъде пусната в началото на септември. Нивото на ваксинация сред учителите е ниско, като по данни от средата на юли ваксинираните учители и непедагогически персонал в 2/3 от училищата бях под 30%, този праг не беше преминат и в 75% от градините.

 Ще осигурим възможност за безплатно тестване на деца със симптоми, но профилктичното тестване има смисъл при голям брой ученици, а българските родители нямат нагласа за това, коментира още Денков. Безплатни и щадящи тестове (секретът се взима от устата) ще бъдат осигурени, ако над 90% от родителите са съгласни, но няма смисъл да се тестват 5-10% от учениците, счита министърът. Няма нагласи и за ваксиниране на студентите, където се очертава втора трудна учебна година. „Подкрепям решението на Медицински университет – Пловдив. То е продиктувано не само от желанието техните студенти да се обучават присъствено, а и заради риска от контакта между болни пациенти и студенти в университетските болници“, коментира Денков. Ректорът на МУ-Пловдив издаде заповед, с която обвърза присъственото обучение с валиден сертификат за ваксинация, документ за преболедуване или отризацетел тест COVID-19.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.83 от 36 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Ащанга Йога
Уроци по Английски за деца Онлайн
Български Народни песни и хора
Школа по Английски език Стара Загора
Школа за Народни танци Пловдив
Курсове Немски език Варна
Езикови школи Пловдив цени
Английски уроци аудио
Индивидуални уроци по Френски език
Великденска олимпиада по Математика за първи клас
Тестове Английски език
Урок по Английски за начинаещи
Подготовка за матура по Български
Латино танци за начинаещи
Онлайн учител по Английски
Курсове по Английски език Пловдив
Шофьорски школи София
Уроци по Математика Обеля
Оперативен Счетоводител
Школа по Математика Варна
Подготовка за матура по Математика
Уроци Английски онлайн
Курсове по Испански език
Индивидуални уроци по Руски език София
Интензивни курсове по Английски
Български Народни танци
Курсове Английски език
Частни уроци по Английски език София
Школа за Модерни танци София
Уроци по Руски език
Матура по БЕЛ
Курсове за Маникюр Благоевград
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ