+ Предложи новина
07.02.2017

Първият приоритет на министър Денков е провеждането на държавните зрелостни изпити

Първият приоритет на министър Денков е провеждането на държавните зрелостни изпити

  Едва 2.8% от бюджета на Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” са разплатени до момента. Това заяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков, предаде БГНЕС. Общо четири приоритета си е поставил министър Денков.

 Първият е подготовката на държавните зрелостни изпити, външното оценяване и приемът след основно образование. Втори приоритет е подготовката на актуализира на стратегия за развитие на научните изследвания. Трети приоритет е подготовката на актуализиране на Закона за развитие на академичния състав. Четвърти приоритет е ОП “Наука и образование за интелигентен растеж”. Заедно с тези приоритети служебният кабинет ще работи и по подготовката на училищната мрежа за провеждане на изборите. Денков заяви, че първият приоритет е свързан с бъдещето на учениците. Няма служебното правителство да провежда изпитите, но те трябва добре да подготвят изпитите. Втория приоритет е едно от неизпълнените условия за ОП “Наука и образование”. Ръководството на МОН до два месеца трябва да представи актуализиран вариант на стратегия за развитие на научните изследвания, който да бъде разгледан в Министерски съвет и да бъде представен пред Народното събрание, където да бъде приет и представен на ЕС. Ако до 30 юни не бъде приет от ЕС, това означава проблеми за бъдещето на програмата.

  „Един от най-важните елементи в предложените промени е определянето на минимални изисквания за заемане на академичните длъжности „доцент“ и „професор“ и за присъждане на научните звания „доктор“ и „доктор на науките“. Не може да има универсални минимални изисквания, те са различни за различните научни направления. Нашата задача е да разработим специфични минимални изисквания за всяка отделна област и ние вече работим по този въпрос“, поясни заместник-министър Иван Димов. През тази седмица предстоят две срещи с представители на Европейската комисия (ЕК). В следващите дни се очаква също одитният доклад на ЕК за състоянието на оперативната програма при проверката през октомври 2016 г. Министър Денков обеща да представи подробно пред медиите констатациите в доклада и конкретните мерки, свързани с тях. 

 „Трябва да продължим разработването на процедурите за набиране на проектни предложения по ОП НОИР. Целта е да се ускори процесът по договаряне. Защото в началото на третата година от програмния период сключените договори са едва 116 на обща стойност 324 млн. лв., което е 24% от бюджета“, добави заместник-министър Ваня Стойнева. Като следваща важна задача тя посочи ускоряването на плащанията към бенефициентите. Към 31 януари т.г. са разплатени само 39 млн. лева или 2.8% от бюджета на програмата.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Хип Хоп танци онлайн
Уроци по Плуване
Курсове Гръцки език
Компютърни курсове Варна
Курсове по Немски език Варна
Пилатес Пловдив
Курсове по Френски София
Тренировки по Бокс Пловдив
Уроци по История за 6 клас
Индивидуални тренировки по Волейбол
Курсове за Масаж
Индивидуални курсове по Английски език
Подготовка по История
Кик Бокс тренировки деца
Начална Компютърна грамотност
Курсови работи Информатика
Частни уроци по Английски за деца
Спортни танци видео деца
Състезателни танци за деца
Курс по Английски език Бургас
Частни детски градини Лагера
Курсове за Маникюр цени
Графичен Дизайн София
Уроци по Пиано Варна
Английски език първо ниво
Курс по Италиански език Варна
Курс по Фризьорство
Испански език Варна
Матура по Английски език
Онлайн курсове по Английски език
Уроци по Химия
Уроци по Английски
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ