+ Предложи новина
03.07.2017

Първият носител на новоучредената „Детска Вазова награда” е Йоана Николова от София

Първият носител на новоучредената „Детска Вазова награда” е Йоана Николова от София

  Определената като най-младата писателка в света Йоана Николова от София стана първата носителка на новоучредената „Детска Вазова награда”, която се дава на млад автор, издал своя собствена книга. 14-годишната ученичка от столицата, която нашумя наскоро с дебютния си фентази роман „Параноя”, спечели единодушно приза, учреден по идея на председателя на органа по избор на носителя на „Вазова награда” и потомък на Патриарха на българската литература доц. Д-р Григорий Вазов.

 Йоана Николова ще получи приза на името на Иван Вазов на официална церемония в Сопот на 9 юли, когато ще бъде награден и тазгодишният победител в по-горната възрастова категория – професор Симеон Янев. Всички 11 члена на комисията единодушно се обединиха около неговата кандидатура, въпреки че за „Вазовата награда” за 2017 г. в деловодството на Община Сопот бяха постъпили още три номинации.  Проф. дфн Симеон Янев е роден на 27 ноември 1942 в Нови хан, Софийска област. Истинското му име е Симеон Янакиев Симеонов, но ползва псевдонима Симеон Янев. Български писател, есеист, теоретик, литературовед, преподавател по нова българска литература в Софийски университет „Свети Климент Охридски“. Проф. Янев е определен като един от най-добрите познавачи на Иван Вазов и ярък стожер на българщината.

 На своето заседание комисията за избор на носителя на „Вазовата награда” реши да се трансформира в комитет. Предстои разширяване на честванията, посветени както на Патриарха на българската литература, така и на целия Вазов род. Предвижда се в следващите години Вазовата награда да стане международна, а през 2018 г. ще бъде учредена и Вазова награда за журналистика. Тя ще бъде давана за публикации, свързани с Иван Вазов. Присъстващите на заседанието определиха особено важната роля, която играе Сопот в утвърждаване на българския дух. В своето експозе Иван Гранитски беше категоричен, че от Сопот ще започне новото Възраждане на България. Комитетът ще инициира и тридневни Вазови тържества. Почетният гражданин на община Сопот доц. д-р Григорий Вазов разкри, че в бъдеще ще се присъжда и Военна Вазова награда за литература.

Източник: www.trud.bg

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Езикови курсове Пловдив
Курс по Руски
Курсове по Английски език
Курсове по Рисуване Русе
Счетоводен курс София
Салса школи София
Индивидуални курсове по Английски език
Клубове Народни танци София
Курс Оперативно Счетоводство
История на Българския език
Курсове Маникюр Стара Загора
Руски език курсове
История за пепеляшка
Италиански език онлайн
Индивидуални уроци по Немски език Пловдив
Дистанционно обучение Математика
Клуб по Спортни танци София
Руски език за начинаещи online
Икономическа География
Начални уроци по Английски
Индийски танци София
Тренировки по Тенис на маса Бургас
Уроци по Брейк танци
Матура по Английски за 7 клас
Бизнес Немски
Латино танци за деца в Пловдив
Боксови клубове в София
Курсове по Гръцки език Благоевград
Курс по Английски София
Уроци по Немски онлайн
Курсове по Английски език Лондон
Руски език уроци онлайн
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ