+ Предложи новина
29.11.2017

Първата дама разговаряла насаме с търновски ученици, от МОН са недоволни

Първата дама разговаряла насаме с търновски ученици, от МОН са недоволни

  Посещение на съпругата на президента Десислава Радева в търновско училище предизвика суматоха в МОН. Случаят е от началото на ноември, когато първата дама е посетила СУ "Е. Станев" във Велико Търново по повод каузата на нейното сдружение "Живата вода на България" за опазване на традициите и обичаите на страната ни. Там тя е разговаряла с тийнейджъри от различни училища за новите будители, като е пожелала на срещата да няма нито учители, нито директори, за да могат децата да изразят свободно мнението си.

 Седмица по-късно зам. просветният министър Таня Михайлова изпраща писмо до регионалните управления на образованието в страната "по повод зачестилите случаи на посещения на неправителствени организации в училищата". В него тя пише, че с цел създаване на безопасна и здравословна среда за учениците посещенията в системата извън представителите на държавната власт трябва да стават след "подкрепата" на министъра на образованието и/или началника на регионалното управление по образованието. Индивидуалните разговори с представители на НПО следва да се осъществяват само след информирано съгласие на родителя, а срещите с ученици да се провеждат в присъствието на училищното ръководство или на педагогическия съветник/психолога, пише още в указанията, които се разпространяват във "Фейсбук".

 Писмото предизвика реакция от над 20 НПО-та, които съзряха отнемане на автономията на училищата и ограничаване на достъпа им до учебните заведения. За да потуши напрежението, МОН е организирало среща със сдруженията, на които е уверило, че няма да се въвеждат никакви ограничения. "Писмото категорично не въвежда забрани за работа с неправителствени организации, по никакъв начин не премахва автономността и решенията на директора. Просто напомня един режим, който е въпрос на добра практика да се спазва и разбира се, да се спазва законодателството", коментира пред БНР зам.-министър Деница Сачева.

 В момента обаче няма общовалидни правила за всички училища, по които става допускането на външни лица в училищата. Всяко училище само решава пропускателния си режим, което по мнение на някои директори е довело до "пълна анархия".

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.9 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Футболни клубове
Индивидуални уроци по Математика
Частни уроци по Немски език Хасково
Курсове за Маникюр Пловдив
Немски език за деца онлайн
Школи по Английски език Пазарджик
Курсове Педикюр
Курсове Компютърна грамотност София
Йога Велико Търново
Интензивни курсове по Немски
Индивидуални тренировки по Бокс
Курсове по Испански език за деца
Бокс тренировки за жени
Школи Народни танци за начинаещи
Курсове Маникюр Варна
Немски език упражнения
Български китари
Курсове във Варна
Школа по Ориенталски танци Пловдив
Английски уроци онлайн
Езиков курс Немски София
Клуб по Народни танци Витоша
Школа по Английски
Online Счетоводство
Спортни танци Габрово
Тест по География и Икономика за 5 клас
Йога уроци
Испански език Онлайн
Клубове за Народни танци
Забавен Английски за деца
Спортни танци клипове
Уроци по Математика София център
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ