+ Предложи новина
12.01.2022

Пускат в интернет дигитализиран правописен речник на българския език

 Дигитализиран и осъвременен вариант на официалния правописен речник на българския език ще бъде свободно достъпен в интернет. Той ще бъде част от цялостна онлайн платформа за езикови ресурси и проверка на правопис, правоговор и граматика. Ще я разработи Българската академия на науките (БАН) по поръчка на Министерството на образованието и науката. Изпълнител ще бъде Институтът за български език (ИБЕ) в сътрудничество с Института по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ). Проектът трябва да приключи до края на 2023 г. За целта са предвидени 378 800 лв.

 Новата платформа ще носи името БЕРОН. Тя ще съдържа модули за правопис, правоговор, граматика. В него ще бъде интегрирана също сегашната специализирана служба „Езикови справки“, т.е. ще има възможност за директна кореспонденция с експерти от ИБЕ. 

 В частта за правопис например ще могат да се правят справки за правилното изписване на думите. Към резултатите от търсенето ще се показват основната форма на думата, формите на думата с правописен или с правоговорен проблем и съответното правило, дублетните форми, омонимите, както и примери с думата в състава на сложни думи, словосъчетания или собствени имена. Частта за правоговор ще включва гласова система за правилното произношение на всички думи от официалния правописен речник на БАН.  Платформата ще изпълнява и ролята на граматически справочник. За целта от ИБЕ вече работят по нормативна граматика на съвременния български език. Новият сайт ще бъде периодично надграждан както със съдържание за навлизащи нови думи в езика ни, така и с нови функционалности. 

 Целта е да се създаде надежден дигитален източник на информация за книжовния български език. В момента такъв липсва, сочи изследване на БАН от 2019 г. за нагласите и ценностните ориентации към съвременния ни език. Според резултатите от проучването над 45% от българите между 18 и 50 години предпочитат по езикови въпроси да се информират от интернет, а не от хартиени речници. Всеки трети от по-младите смята книжовните норми и правила за прекалено сложни, а всеки пети от всички участници в изследването твърди, че няма мотивация да ги спазва.

 Отдавна има нужда от виртуален правописен речник и нашата гилдия дълго време апелира той да бъде създаден от Института по български език, коментира доц. д-р Теофана Гайдарова от Катедрата по български език в  Пловдивския университет.  "Днешното поколение вече е свикнало да намира всякаква информация в телефона. То и сега търси онлайн, когато има колебания за правописа. Но често намира погрешно изписване в ненадеждни източници и текстове, в които са допуснати грешки - каза тя. - Дигитализирането на правописния речник ще създаде  вече стабилен и официален портал".

 Според доц. д-р Теофана Гайдарова всички специфики могат да бъдат представени онлайн, ако платформата се направи добре. Друг въпрос е дали няма да се ползва и недобросъвестно - от ученици и студенти за преписване. 

"В крайна сметка по-важно е хората да са грамотни и да намират коректната информация, която да е абсолютно катеторична и вярна", смята доц. д-р Теофана Гайдарова.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.91 от 23 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Тренировки по Футбол за начинаещи
Спортни танци Габрово
Английски език урок 1
Частни уроци БЕЛ
Курсове по Гръцки
Частни уроци по Английски
Езикови школи Велико Търново
Модерен Балет мнения
Сугестопедични уроци по Английски език
Частни уроци по Литература Ловеч
Уроци по Математика София център
Латино танци нови групи
Онлайн Счетоводство
Интензивни курсове по Английски език
Частни уроци по Английски Пловдив
Вечерен курс по Английски
Как да научим Английски език
Уроци по Английски език за начинаещи
Подготовка за матура по БЕЛ
Уроци по Руски език София Младост
Кик Бокс Бургас
Школа по Английски език Варна
Пилатес упражнения за гръбнака
Учител на Английски
Уроци по Народни танци Шумен
Латино клуб София
Уроци по Математика Дружба
Обучение по Немски език
Учител по Английски език работа
Модерен Балет София уроци
Летни курсове по Английски език
Учител по Български език и Литература
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ