+ Предложи новина
20.06.2016

"Публиката" в "Арена Армеец": Разбрахте ли какво означава стандарт, защото ние не?

  Грандиозният учителски събор, който събра 12 хиляди преподаватели от цялата страна в столичната зала "Арена Армеец", ще се запомни повече като добре режисиран шоу спектакъл, отколкото като среща, на която са се обсъдили важни за съсловието решения. Сериозните въпроси около училищната реформа, новостите около която уж щяха да бъдат разяснявани на преподавателите и обществото, бяха удобно подминати, но за сметка на това артистите Мария Игнатова и Димитър Рачков и "Легендите" повдигаха духа на гилдията. "Кулминацията" на събитието бе съобщението на министър Меглена Кунева за увеличение на учителските заплати с 10% от януари 2017 г., записано в новия колективен трудов договор. Новината обаче беше в условно наклонение - дори в договора се очакваше да бъде записано, че МОН и синдикатите "заедно ще се борят" за 10%.

 Представлението бе открито не от премиера Бойко Борисов, а от президента Росен Плевнелиев, който обяви учителите за най-важната професионална общност у нас, предопределяща бъдещето на страната ни. "Пред вас политиците трябва да застанат мирно, да ви погледнат в очите и да ви чуят", обърна се той към стотиците преподаватели, някои от които пътували цяла нощ, за да присъстват на събитието. "Този събор е, за да се съберем, да съберем цялата тази енергия и да бием звънеца, че учителите са гръбнакът на реформата и те са тези, които държат в ръцете бъдещето ни", продължи с повдигащите духа изявления и министър Кунева.

 Министърът набързо изброи проблемите в средното образование, акцентирайки върху въпроса за средствата. "Не вярваме в реформа без пари", заяви тя и се облегна на думите на финансовия министър отпреди ден, че образованието ще е приоритет в следващия бюджет. Кунева представи ангажиментите, поети с новия колективен трудов в системата, който трябваше да се подпише по-късно след събора - учителските заплати да скочат с 10% от началото на 2017 г., като по този начин стартовото възнаграждение за млад учител да се повиши от 600 на 660 лв., средната учителска заплата да бъде поддържана над средната за страната и да се повишава изпреварващо минималната заплата както за учителите, така и за възпитателите в детските градини. Сред бонусите в новия договор са увеличението от 25 на 30 лв. на заплащането на часа на класа, както и реверансът към пенсиониращите се учители - от 1 януари догодина те ще вземат не по 10 работни заплати, както предвижда влизащият в сила на 1 август т.г. нов училищен закон, а по 10.5 заплати.

 Учителите посрещнаха с бурни ръкопляскания новите обещания, но пък аплодисментите им бяха двойно повече при появата на Димитър Рачков и Мария Игнатова. След забавната част зам.-министър Диян Стаматов представи съвсем схематично новите държавнообразователни стандарти. Той опита да тушира притесненията около новия национален инспекторат и увери, че новият орган няма да санкционира, а ще дава указания и препоръки. Обясненията за най-сериозната и болезнена част от реформата - масовото преобразуване на училища от основни (сега до 8-и клас) в обединени (от 1-ви до 10-и клас) или в такива до 7-и клас, пък директно бяха пропуснати.

Самите преподаватели останаха просто публика на шоуто. Само осем подбрани учители, повечето от които носители на различни отличия, произнесоха кратки слова от сцената.

 "Разбрахте ли какво означава стандарт, защото аз не?", коментира начална учителка от столицата. "Очаквахме да разберем какво точно пише в стандартите. Само ни замазаха очите с тези песни и шегички", коментира нейна колежка. "Вие открихте ли някакъв смисъл в събитието, аз - не", коментира човек от РИО-Монтана. По думите му колегите му са запознати с новостите, които предстоят по отношение на контрола, но не е ясно кога и как точно ще се реализират. "Една среща... И какво ще ни улеснят, всичко ми прилича на конгрес - спускат ни решенията и ние ги изпълняваме", коментира пък учителка от Бургаска област. Тя обясни, че основното училище, в което работи в момента, до март догодина ще бъде принудено да съкрати един клас, тъй като липсват достатъчно деца за другия вариант - да се превърне в обединено до 10-и клас. "Всичко това се дъвче от години, постоянно се повтарят едни и същи неща, а полза никаква. Винаги всичко е върху нас", коментира гневно друг учител. "И какво сега - събраха ни за 2 часа, за да ни кажат, че ни увеличават заплатите само с 10%, поне да бяхме си купили билети за театър", ядосваше се негов колега. Учители от Силистра, прекарали цялата нощ в път, бързаха да тръгнат след мероприятието, за да се приберат навреме в града си.

 Имаше и доволни учители, за които тържествената част беше съвсем на място. Повечето обаче не са имали и кой знае какви очаквания. Преподавател от средищното училище в с. Бреница, Плевенско, каза, че очакванията му са се оправдали, но призна, че не знае какви са новостите в новите учебни програми по история в 5-и клас, по който преподава. Неговото школо също щяло да бъде принудено да закрие 8-ия клас, което значело и съкращения на учители. Директор на училище в Кубрат също каза, че е доволен, че събитието е минало стегнато, но изглеждаше притеснен, защото времето минава, а новите стандарти ги няма.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.83 от 36 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частни уроци по Математика Добрич
Плуване в София
Матури по Английски
Уроци по Български и Математика
Клуб за Народни танци
Уроци по Английски за деца
Курсове по Испански език София
Курсове по Китара
Български език за чужденци
Английски език курсове София
Тренировки по Тенис на маса Бургас
Школа за танци София
Частни уроци по Гръцки език
Футбол за деца в София
Частни уроци по Физика Бургас
Народни танци в Пловдив
Курсове Счетоводство Бургас
Индивидуални тренировки по Зумба в Пловдив
Частни уроци Руски език
Уроци по Плуване за възрастни София
Уроци по Китара цена
Зумба Стадион Васил Левски
Частна детска ясла София Гоце Делчев
Модерен Балет София за възрастни
Китайски език речник
Нива Английски
Английски за начинаещи онлайн
Курсове за Маникюр Стара Загора
Народни танци Младост 3
Школи за Народни танци Варна
Уроци по Английски език Пловдив
Курсове по Рисуване София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ