+ Предложи новина
05.03.2021

ПУ разработи наръчник за родители в помощ на онлайн обучението

 Вече не само педагозите ще ползват Книга на учителя като методическо ръководство в преподаването, родителите също ще имат наръчник как да подкрепят децата по време на онлайн обучение в условия на пандемия. Той е разработен от екип от Педагогическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и е предаден за одобрение в МОН. Очаква се да бъде достъпен за родителите в електронен формат. Оказва се, че много от тях вече могат да ползват платформи, в които са виртуалните класни стаи на децата им, но не познават всичките им функционалности. Освен информация за тях, ръководството ще съдържа и линкове към самоучители и помагала, които могат да се ползват в електронна среда, когато ученикът не е в клас.

 За съставянето на ръководството е използван опитът у нас и около 190 източника за това как се справят онлайн училищата в Европа, САЩ, Австралия. Проучени са и ръководства на големи компании за електронни платформи. Наръчникът описва особеностите на ученето през устройство от разстояние, включително кога настъпва разсейването и умората от екрана. Съдържа насоки какво да е подкрепящото поведение на родителите, по какъв начин да си сътрудничат с преподавателите. Спецификите са разписани за начален, прогимназиален, гимназиален курс и за деца със специални образователни потребности.

Включен е и елементът за осигуряване на безопасност при онлайн работа.

 На родителите се препоръчва да изградят рутина в дневния режим на детето, което учи от разстояние в електронна среда. Това трябва да се случва на бюро или маса, в никакъв случай устройството не бива да се пренася в леглото или на дивана. Добре е ученикът да има свой кът в детската стая или в апартамента, като може да участва и лично в оформянето му. За по-малките деца е добре мястото да е ситуирано така, че родителите да могат да наблюдават ученика. 

 Ръководството съветва семейството да не оставя всичко в полето на преподавателя, дори когато ученикът у дома е вече в прогимназиален и гимназиален етап. Ако се разговаря с детето сутрин и следобед как вървят уроците, това му създава усещане, че е подкрепено. Въпреки че предстои семействата да получат достъп до наръчника, остават  няколко сериозни предизвикателства.

 От една страна, е недостигът на устройства в семейства с 2 и повече деца. В същото време около 30% от родителите имат трудности при работа с електронни платформи заради нивото на дигиталните си компетенции. Възможно решение за това би било да се осигури подкрепа от студенти, които са в последните курсове на специалности, свързани с информационни технологии, математика или учат начална педагогика. Като основен проблем семействата изтъкват и това, че те самите не са учители - дори и да ползват технологичния канал, не са сигурни точно как да помогнат по отношение на учебното съдържание. Липсата на педагогически компетенции се оказва особено голяма трудност най-вече за родителите на деца от начален курс.

Възрастният у дома помага по 2 часа на ден

 Преди да бъде написано ръководството, екипът от Педагогическия факултет на ПУ "Пасий Хилендарски" е провел изследване за проблемите на семействата в условия на обучение от разстояние в електронна среда. Допитването обхваща 8767 родители и 1612 учители от столицата и от селища в цяла България. Основните изводи потвърждават заключенията от първите изследвания след превключването онлайн още през март миналата година - че това е направило работата на педагозите по-видима за родителите. Учителите също вече са по-наясно с какви трудности се сблъскват семействата. Проучването показва, че 68 на сто от родителите активно подкрепят децата.

12% заявяват, че си сътрудничат с учителите.

 По данни към момента, когато бе затворена цялата система на образованието у нас, родителите са отделяли средно по 2 часа на ден да помагат на учениците у дома, които учат онлайн.

30% от семействата отказват да участват

 Около 30 на сто от семействата не са ангажирани с подкрепа на децата по време на онлайн обучението. Това са родителите, които не показват заинтересованост и при традиционната присъствена форма. Приобщаването и на тях, и на децата им остава неразрешим проблем за системата на образованието. Допитването сред педагозите показва, че според 49% от тях родителите помагат качествено на учениците при обучение от разстояние в електронна среда.

17 на сто смятат, че степента и качеството на помощта зависи от спецификите в семейството.

 А 30% от педагозите считат, че помощта на родителите не е достатъчна за децата в трудната ситуация, в която ги поставят уроците от разстояние в електронна среда. От своя страна преподавателите споделят, че по около час на ден са ангажирани да оказват съдействие на родителите. За 16% това време е по два часа дневно, а за 12% надхвърля 3 часа. Както и за децата, така и за учителите най-трудно е в начален етап. Преподавателите в класовете до 4., особено в някои места и общности, получават постоянно обаждания и съобщения от родители, когато са в онлайн режим.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.9 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове по център Варна
Курс Английски за начинаещи
Частни уроци по Немски Стара Загора
Школа по Английски език Люлин
Английски език по метода Сугестопедия
Тренировки по Бокс Пловдив
Аз мога повече Немски език
Научи Английски
Индивидуални уроци по Английски език Варна
Матура Български език
Испански за начинаещи
Частни уроци по Математика Банкя
Индивидуални уроци по Немски език София
Уроци по Латино танци онлайн
Частни уроци по Немски език Хасково
Уроци по Литература за 7 клас
Тренировки по Футбол за деца Славия
Английски език ниво a1
Английски за начинаещи онлайн
Школи по Английски език София
Кик Бокс тренировки Варна
Разговорен Немски онлайн
Уроци Английски София
Курсове Маникюр Пазарджик
Курс по Математика
Уроци Английски
Начална школа по Пиано
Курс по Маркетинг
Курс Италиански Варна
Гръцки език за напреднали
Летни курсове Английски
Азбуката на Английски език
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ