+ Предложи новина
21.03.2016

Психолог: Училището трябва да бъде социален коректор на семейната среда

Психолог: Училището трябва да бъде социален коректор на семейната среда

  Училището трябва да бъде най-вече социален коректор на семейната среда. Това заяви в предаването „Метроном” на Радио „Фокус” – Варна психологът Иван Игов. По отношение на агресията, която се превръща във все по-чест начин за разрешаване на проблеми в обществото, Иван Игов посочи, че основната причина за агресията е състояние, което психолозите наричат фрустрация. „Това е състояние, при което човек има някаква цел и нещо блокира тази цел, а той не намира или не знае как да намери алтернатива на поведението да тръгне агресивно, за да решава проблема. От това следват и много други изводи. На първо място, ако за едно дете е допустимо, че няма социалния опит или умението да взема решението, да прави избори, да намери алтернатива на агресивното поведение, за по-възрастни хора, които са на години и влизат в агресивни схватки на улицата или някъде другаде, включително да се стигне до тежки увреждания и убийства, липсата на социален опит не е оправдание”, коментира психологът. 

 По думите му, голяма роля в това един човек като възрастен да не умее да се справя със състоянието си на фрустрация на първо място е семейството. „1/3 от българските семейства се справят агресивно помежду си, като това е по изследвания на неправителствени организации, което излезе миналата година. Това означава, че близо 1/3 от децата, юношите и подрастващите в ранното си детство единственият начин за справяне в ситуация на криза за тях е бил агресията, независимо дали словесна или физическа”, каза още Иван Игов. 

 Според него, втората причина е училището, което по принцип би трябвало да играе ролята на социален коректор, не само да дава някакви знания. „Напротив, училището засилва агресивността на децата в много случаи. Самата физическа среда е ужасна. Ние сме единствената държава, в която съществува този модел на СОУ - в една сграда, строена за 300 или 500 деца, са натъпкани 1 500 деца на възраст от 5 до 19-годишна възраст, които учат на две смени и предават лошия опит и начин на поведение един на друг", каза още психологът. По думите му, докато тази среда не бъде овладяна, лошите навици от семейството ще се усилват и пренасят в училище и по-късно като възрастни, тези хора няма да знаят какво означава да бъдеш нормален човек - когато си в състояние на фрустрация, вместо да се тръгне агресивно да решаваш проблема, да намериш онази алтернатива, която би била полезна за теб и за другите.

 "Не напразно в психологията съществува едно понятие „всички сме победители”. Това е висшата форма на комуникация, най-добрият начин, по-който хората могат да се справят помежду си. За съжаление, в последните години, а и в момента дори, никой не учи децата ни и подрастващите на този модел - как всички да бъдем победители”, подчерта психологът Иван Игов.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Математика обучение онлайн
Матура Български
Уроци по Български език за 3 клас
Тренировки карате видео
Как се учи Английски
История за пепеляшка
Народни танци София Студентски град
Футбол тренировки
Летни курсове по Английски език
Математика за 6 клас
Английски език София
Кик Бокс тренировки за жени
Индивидуално обучение по Френски
Курсове Руски език
Частни уроци по Испански Пловдив
Частни уроци по Математика Хасково
Уроци по Турски език за начинаещи
Езиков курс Немски София
Тестове по Немски език онлайн
Тест по География
Йога курсове София
Курс по Гръцки език
Как да уча Английски
Бизнес кореспонденция на Английски
Урок по Народни танци
Графичен Дизайн програми
Частен учител по Английски език София
Уроци по Латино танци онлайн
Научи Английски език
Английски език матура
Курс по Немски Пловдив
Модерен Балет Варна
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ