+ Предложи новина
25.01.2019

Проверка на МОН в четири пловдивски школа завари 70% отсъстващи ученици без причина

Проверка на МОН в четири пловдивски школа завари 70% отсъстващи ученици без причина

 Мобилни екипи на МОН са влезли на внезапни проверки в 4 пловдивски училища, в някои от които делът на отсъстващите без причина в този момент е достигал 70%. Изненадващите визити са проведени през декември в Професионалната гимназия по машиностроене, Автото, ПГСТ „Пеньо Пенев” и Професионалната гимназия по кожни изделия и текстил „Проф. Иван Богоров”. И в четирите голяма част от учениците са от малцинствата и от семейства с нисък образователен и социален статус.

 „При такива проверки се констатира моментна ситуация. Но данните в протоколите са факт и представляват сериозна индикация. Нямаме друг път, освен да търсим решение на проблемите”, заяви зам.-министър Таня Михайлова. Тя пристигна в Пловдив на среща с експерти от Регионалното управление по образование и около 50 директори от цялата област, които ръководят именно училища с деца от малцинствата и голям процент застрашени от отпадане.

„Нямаме за цел да ви се караме”, успокои ги Михайлова още в началото. И подчерта, че трудностите могат да се преодолеят само с общи усилия. Затова поиска да чуе с какви проблеми се сблъскват училищата в етномахалите и малките населени места, както и кои добри практики дават ефект.

 Зам.-министърът направи изрично уговорка, че проблемът с обхващането на децата не стои само пред Пловдивска област, има го дори в София-град и София-област. В същото време обаче подчерта, че всеки директор, който поема дадено училище, носи и отговорността за справяне с проблема и упражняване на контрол от страна на целия му екип. Михайлова парира всякакви евентуални опити да се реагира срещу обходите по механизма за обхват: „Да, най-важното задължение на учителя е да бъде в клас и да преподава. Но ако в клас няма деца? Вярвам, че никой учител не е обхванат от безразличие. Но и всеки, който е минал през класната стая, знае колко е трудно в някои случаи да се промени една детска съдба.”

 Михайлова разкри пред директорите, че в МОН има разпределение в екипа кой за коя област да отговаря. Така Пловдив се превърнал в нейно лично предизвикателство. Впечатленията й са, че често самите деца искат да ходят на училище, но родителите ги спират. Понеже в етапа 10-12. клас вече е трудно да се постигне промяна, Михайлова призова усилията да се съсредоточат в основните училища – когато се въздейства на учениците до 7. клас, промяната ще дойде по естествен път и във втората степен на гимназиалното образование.

 Зам.-министърът отчете също, че е по-трудно учениците да бъдат в клас в петия-шестия час, отколкото в първия или втория. „Нека първата цел да е процентите в двата случая да бъдат еднакви! Втората голяма цел е да върнем родителите!”, очерта приоритетите Таня Михайлова.

 Началникът на Регионалното управление по образование Иванка Киркова уточни, че най-големият процент отсъстващи без причина е установен в единствената вечерна паралелка в цялата Пловдивска област – в ПГСТ „Пеньо Пенев”. От 21 ученици да отсъстват 96% не прави огромна цифра на фона на общо 70 000 ученици, добави тя. И обясни, че в случая става дума за мъже по на 30-40 г. от малцинствата. Колкото и несериозно да звучал мотив от типа дерби Локо-Ботев, точно тези ученици не били в клас заради мача. Киркова подчерта, че след внезапната проверка на мобилните екипи РУО е направило няколко последващи – на 10, 11, 14, 15, 16, 17 и 18 януари. В този период попада циганската Нова година – Банго Васил. Отсъстващите обаче били между 10 и 33 на сто.

 Киркова припомни, че от 2015 г. РУО е в битка срещу мъртвите души – фиктивно записани в училище, които всъщност никога не са го посещавали или са някъде в чужбина. В началото на всяка учебна година тя издава заповед при всяко влизане на експерти в учебно заведение да се проверяват и присъстващите.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ