+ Предложи новина
05.02.2018

Проучвали нагласите на учителите към хората с нетрадиционна сексуална ориентация

Проучвали нагласите на учителите към хората с нетрадиционна сексуална ориентация

  Онлайн проучване за информираността и нагласите към лесбийки, гей мъже, бисексуални, транс и интерсекс се е провело сред част от учителите, директорите и школските служители в България. То е спуснато от Синдикат „Образование“ към КТ Подкрепа по проект, който е съ-финансиран от Европейската комисия по програма „Права, равенство и гражданство“. Проучването се е провело под формата на онлайн анкета, която била разпратена до представителна извадка от училища, избрани на случаен принцип, обясни пред „Монитор“ председателят на Синдикат „Образование“ Юлиан Петров.

 Идеята на анонимното изследването, което се провело в края на миналата и началото на тази година, била да се проучи нивото на осведоменост и готовността за проява на дискриминация съответно към хора с нетрадиционна сексуална ориентация. Той добави, че подобно проучване се провеждало и по отношение на дискриминацията към ромите. Петров обясни, че синдикатът бил против в учебните програми да залегнат теми като „нестереотипните роли на пола“, за които се заговори в последно време, но организацията била против всякакъв тип дискриминация в училище.

 Анкетата е питала учителите дали са съгласни с някои от следните твърдения „„Мисля, че има нужда в училище да се говори за сексуална ориентация и полова идентичност“, “Мисля, че гей мъжете са женствени“, „Мисля, че в еднополовите двойки единият парньор изпълнява ролята на мъж, а другият – ролята на жена“, „Мисля, че хомосексуалността и транссексуалността са неестествени“ и др. Питаните са имали няколко опции за отговор – 'Напълно съгласен“, „Съгласен“, „Нито съгласен, нито несъгласен“, „Несъгласен“, „Силно несъгласен“. Анкетата съдържа и въпроси свързани с отношението на учителите към правата на лесбийки и гей – мъже. Преподавателите са попитани още и за мнението им по отношение на използването на неутрален език (например „партньор“ вместо „съпруг/съпруга“, „родител“ вместо „майка/баща“)

 Сред консорциума от организации, които са провеждали проучването влизат още се изпълнява от консорциум от организации в състав: Фондация „Работилница за граждански инициативи“, Асоциация Българско училище за политика „Димитър Паница“, “, Фондация „Глас България“ и Младежка ЛГБТ организация „Действие“.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове Маникюр Пловдив
Тенис тренировки Варна
Курс Немски Русе
Латино танци София начинаещи
Курсове Английски online
Тренировки Кик Бокс София
Частни уроци по Литература Хасково
Икономическа География на България
Учител по Английски София
Клубове за Народни песни
Учителка по Английски
Разговорен Немски онлайн
Аржентинско Танго стъпки
Online обучение по Английски
Учители по Математика София
Английски език видео уроци
Частни уроци Английски
Уроци по Английски цени
Уроци по Пиано
Бокс тренировки София
Латино танци уроци за начинаещи
Латино танци в София
Уроци по Индийски танци
Курсове по Италиански
Swing танци София
Математика за 1 клас
Матурата по Английски
Онлайн уроци по Английски за начинаещи
Частна детска ясла София Лозенец
Частни уроци по Немски език в Русе
Частни детски градини Дианабад
Фризьорски курс Благоевград
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ