+ Предложи новина
18.01.2017

Просветното министерство ще намали хорариумa на учителите по три предмета

Просветното министерство ще намали хорариумa на учителите по три предмета

  Просветното министерство се кани да намали сериозно норматива за преподавателска работа на учителите по три предмета. Това съобщи зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Промяната ще бъде регламентирана в новия стандарт за нормирането и заплащането на труда, който вчера се гледа на Отрасловия съвет в МОН. В момента учителите по труд и техника трябва да изработят по 796 часа годишно, а от изпълнението на този хорариум зависи и заплащането. От МОН обаче смятат да го намалят, тъй като той е най-високият сред всички учители. С колко точно ще се свие нормативът ще стане ясно днес, когато се очаква проектонаредбата за нормирането и заплащането на труда да бъде качена на сайта на просветното ведомство. "Учителите по труд и техника имат проблеми отдавна, защото часовете им се възприемат едва ли не като свободно време. Занапред обаче в тези часове ще трябва да се формират предприемачески умения, елементарни трудови навици и др.", коментира Стаматов.

 Орязване ще има и при норматива за учителите по изобразително изкуство и по музика, който в момента е по 720 часа. По данни на синдикатите предложението на МОН е намалението да е до 700 часа, макар че те настояват хорариумът да бъде свит до 684 часа годишно. От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" открай време настояват всички учители да имат еднакъв норматив, каквато е била препоръката на Комисията за защита от дискриминация през 2008 г. Оттам искат всички да започват от 684 часа, какъвто сега е нормативът по български и математика, а оттам нататък всяка допълнителна работа да се заплаща. "В момента всеки ден се прави комисия по нещо и учителите са принудени да се занимават с административна работа и куп бумащини, което ги отдалечава от учениците", коментира председателят на синдиката Юлиан Петров. По думите му обаче целта на предложения нов стандарт е да се пестят пари, а не реално да решат проблемите на учителите.

 Все още не е ясно дали по-ниските нормативи означават и по-ниски заплати за педагозите. Според Петров в новата наредба има заложена подобна хипотеза, която обаче ще бъде оспорвана от синдиката, ако остане в окончателния вариант.

 Още преди месеци от МОН заговориха за намаляване на норматива на преподавателска работа за някои прогимназиални учители, които не успеят да формират нужния брой часове, във връзка с предстоящото мащабно преструктуриране на училищата у нас. До 31 май всички основни училища (досега до 8-и клас) трябва да се преобразуват или в такива до 7-и клас, когато вече приключва основното образование, или да станат обединени от 1-ви до 10-и клас. Във втория случай това ще доведе до увеличаване на броя на учениците и съответно на учителските хорариуми, но в първия - до намаляването на преподавателската работа. Така някои учители ще бъдат затруднени да покрият нужния им брой часове. Затова идеята на МОН бе в тези случаи при непълна норма, но при определени обстоятелства, преподавателите да получават пълните си заплати. Очаква се условията за това да станат ясни днес, когато ще се обсъжда и стандартът за финансирането.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ