+ Предложи новина
18.11.2020

Просветният министър: Най-лесно ще се жертва образованието

  "Не можем да си позволим да затворим за месеци. Училищата бяха нарочени за идеалния виновник, защото втората вълна съвпадна със отварянето на училищата, но това не е доказано", каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

 "Най-лесно се затварят училища, най-лесно ще се жертва образованието, но става въпрос и за ценностен избор", подчерта министър Вълчев. Той посочи изследвания, които показват, че малките деца са и по-малък разпространител на вируса: "Стойностите на заболелите ученици и децата в предучилищна възраст са над 12 пъти по-ниски от средните, но има подозрения, че боледуват безсимптомно и пренасят коронавируса". Министър Вълчев подчерта пред БНР, че заповедта за централизирано затваряне на училищата не е била правилна:

 "Получихме искания за отваряне на училища и за провеждане на учебни часове и практики, затова преминахме на диференциран подход". Според него има над 1250 училища, които не са се сблъсквали с коронавируса. Диференцираното вземане на решения е по-отговорното поведение, категоричен беше Красимир Вълчев и добави, че отговорността е и към бъдещето на децата, и към икономиката.

 "По решения на областните и общинските щабове за борба с коронавируса 40% от учениците в момента са на обучение в електронна среда. По решение на училищата - около 4,5% от учениците са преминали на обучение в електронна среда, включително и 74 училища са преустановили присъствените занятия в начален етап", съобщи министърът.

 Според Вълчев има страхове и нагласата за дистанционно обучение е факт: "Апелирах към директорите, когато има страх да предложат да се мине в електронна среда. Въпросът е за колко време. Ако е до края на годината, означава да затворим едни деца за 7-8 месеца, да ги десоциализираме, обездвижим, да им причиним проблеми и да намалим мотивацията им за учене". Той беше категоричен, че изследвания показват, че много бързо се демотивират децата от ученето в електронна среда и се натрупва психическа бързо умора от стоенето пред устройствата.

 "Разумно е да се направи график до Коледа. Сега една-две седмици да остане тази обща забрана за учениците от 6-и до 12-и клас. ... Трябва да имаме редуване на дистанционно и присъствено обучение. Виждам, че много хора започнаха по-стриктно да спазват мерките, ако се подобрят стойностите на заболеваемостта, ще започнем редуването на паралелките. Повече трябва да учат присъствено 8-и клас, особено езиковите паралелки, 7-и клас - също".

 По думите на министъра в месеците на сезонния грип - февруари и март - отново ще трябва голям процент от системата на образованието да премине в електронна среда.

Източник: www.dariknews.bg

Оценка 4.9 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ