+ Предложи новина
24.07.2015

Просветният министър да приложи правото си на инициатива при пенсиониране

Просветният министър да приложи правото си на инициатива при пенсиониране

  Синдикат "Образование" настоява за ясни правила при назначаване на директори на училища, след оттеглянето на тези в пенсионна възраст. Целта е да се неутрализира ширещата се силна политическа и непрофесионална намеса при избора на директори и началници на инспекторати. Според синдикалистите е жизнено важно бъдещите директори задължително да притежават образователно квалификационна степен в „Управление  и мениджмънт на образованието". Членството в политическа партия да не бъде задължително. Просветният министър да приложи правото си на инициатива при пенсиониране. Това предлагат от синдикат „Образование". Проф. Тодор Танев може да направи това в качеството си на работодател на директорите и началниците на инспекторати в образователната система на Република България, използвайки промяната в Кодекса на труда. Това предложение е отправено и към кметовете на всички общини в Република България.

 Според синдиката това действие ще бъде навременно и насочено към влизане на млади хора в управление на образованието. Синдикалистите посочват, че родните учители и директори са с най-високата средна възраст за Европа. Хоризонталното и вертикално кариерно развитие се нуждае от важни промени, които за съжаление не откриваме в проекта за образователен закон, изтъкват от синдикат „Образование".

Източник: www.news.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ