+ Предложи новина
18.02.2015

Прогресия: Учениците намаляват, учителите се увеличават

Прогресия: Учениците намаляват, учителите се увеличават

Броят на осмокласниците в основните училища на страната непрекъсната намалява, а в същото време расте щатният педагогически състав. Това установи проверка на „Труд“.
Според официалната статистика през учебната 2010/2011 г в страната има общо 802 такива училища (б.ред. - учебни заведения в населени места, в които няма друг тип образователни институции). В тях са отворени 663 паралелки, в които се обучават 9220 ученици. В края на годината от тях 1641 деца не са продължили да се обучават. По това време броят на щатния педагогически персонал е бил 9626 души. През следващата учебна година учениците вече са 8131, а педагозите - 9723. Миналата година осмокласниците вече са 8607, а преподавателите им - 10 262. За тази в училищата са записани 8680, а педагозите са вече 10312.
Няма нищо странно в увеличението на броя на учителите в тези училища, обясни вчера Лазар Додев, директор на дирекция „Организация, контрол и инспектиране“ на образователното министерство. Повечето от тези училища работят като средищни (794) и защитени (137), а персоналът е повече, защото са на целодневен режим на работа. „Назначени са много възпитатели, тъй като средищните училища имат правото да работят по цял ден с децата, които идват не само от другите населени места, а и с тези, които са местни“, каза Додев.
Целодневната организация е осигурена от 1 до 8 клас, но най-много деца се възползват от нея в началното училище. В прогимназията обикновено се правят смесени групи, а повечето ученици се прибират по домовете си след края на задължителните часове.Много експерти смятат, че голяма част от училищата работят по учебни планове и програми, които позволяват осигуряването на работа на учителите, но не винаги това е в интерес на учениците. Това ще е една от дискусиите при приемането на законопроекта за училищата в парламентарната комисия по образование, съобщиха депутати от опозицията пред „Труд“.

Източник: trud.bg

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ