+ Предложи новина
23.10.2017

Програмите на МОН по майчин език съчетават четмото с културата на общността

Програмите на МОН по майчин език съчетават четмото с културата на общността

  Програмите и по четирите майчини езика комбинират ограмотяването с културните особености на общността, като в тях е заложено също изграждане и на тъй наречените социални компетентности и връзка с други предмети в училище. Обучението ще се разгърне в рамките на 64 часа годишно. През първата година програмата по турски например предвижда равно съотношение на часовете за нови знания и упражнения. Залегнало е класическото езиково обучение, чрез което децата да научат звукове, срички, къде се поставя ударението и главната буква, пренос на нов ред, словоред при съобщително и въпросително изречение.

 Децата ще се учат да съставят устен разказ по картина и да ползват изрази от речевия етикет - поздрави, молба, реплики при запознанство. Застъпена е и литературата чрез стихотворения, броилки, фолклорни гатанки и приказки. В края на годината учениците трябва да са в състояние да обяснят на турски за себе си, за света около тях - дома, семейството, училището, както и да правят елементарни описания на природата. Тези елементи са застъпени и в другите три програми. Различията касаят спецификата на езика и последния компонент, свързан с празници, традиции и обичаи.  

 Обучението по ключови компетентности пък предвижда децата да могат да правят кратък превод от майчин език на български. Предвижда се да използват и понятия  от математиката - в програмата по турски това са например бройни и редни числителни до 10, а евреите вкарват още боравене с количества и пари на майчин език.

 Във всички е залегнало и обучение чрез дигитални технологии. Ще се гради също  умение за учене чрез четене наум, рецитиране наизуст или диалози. Застъпени са социалните умения за работа в група, обучение за здравословен начин на живот и спорт, като и за културна толерантност. Тези основни компоненти имат леки вариации в другите програми. По иврит авторите са заложили 50% от часовете да са за нови знания, 45% - за упражнения, а 1% за диагностика. Всяка от тематичните области е обвързана с елементи от културата на Израел, с гражданското образование, изкуствата и технологиите. Изучавайки езика, децата ще имат занимания и във връзка с празниците Рош Ашана, Йом Кипур, Ханука, Ту Бишват, Пурим, Песах.

 В програмата е наблегнато и на умението да се възстанови прекъснато общуване заради непознати думи, както изразът се формулира по нов начин. От първата година се залага и работа с речник. Включвайки всички задължителни елементи, програмата по арменски добавя и изграждане на умение да се изслушва търпеливо и с уважение, както и да се изказва лично мнение. Отново са застъпени традиционни празници - Сурп Дзънунт (Коледа), Задиг (Великден), национални празници на Армения, бележити дати в календара, както и изучаване на столиците, флаговете и гербовете на двете държави.

 Най-трудно  се очертава изучаването на ромски, тъй като езикът е сбор от множество диалекти. Авторите на програмата изтъкват, че чрез нея може да се преодолее езиковата бариера за деца, които тръгват на училище, без да са овладели достатъчно български. В този смисъл изучаването на майчиния език и паралели към българския може да помогне за ограмотяването на официалния език в училище. Изписването на буквите ще става по нормата в „Кодификация на ромския език” от Христо Кючуков и Ярон Матрас от 1998 г. В 65 на сто от часовете ромчетата ще усвояват нови знания, в 34% ще упражняват наученото. Застъпени са празниците Банго Васил, Едерлези и Международният ден на ромите 8 април. А за разчупване на преподаването се предвиждат драматизации, четене на подходящи реклами и ролеви игри за покупко-продажба.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.84 от 37 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Интензивни уроци по Английски
Школа по танци Варна
Онлайн курсове по Английски език
Школа по Латино танци Велико Търново
Зумба танци видео
Частни уроци по Френски Пловдив
Уроци по Балет
Италиански език онлайн
Курс център Варна
Обучение ит специалист
Компютърни курсове Варна
Частни уроци по Литература Стара Загора
Курс Английски София
Уроци по Музика за 5 клас
Йога курс Благоевград
Курс по Френски език
Българска Йога
Уроци по Испански език Хасково
Курсове Руски език Бургас
Онлайн уроци по Математика
Курсове Компютърна грамотност
География на света
Курсове курс по Народни танци
Школи по Народни танци София Надежда
Компютърна грамотност Пловдив
Частни Учители по Английски език София
Баскетбол спортни
Народни танци София начинаещи
Частно училище по Немски език София
Курс Немски София
Народни танци Пловдив за деца
Разговорен Английски София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ