+ Предложи новина
18.03.2015

Професии с безработица под 1%

Професии с безработица под 1%

  Един от начините да изберете висше учебно заведение и специалност е да се доверите на рейтинговата система. Тя дава информация както за чисто академичните стандарти, така и за потенциалните възможности за реализация на завършилите. Четири са професиите, при които безработицата сред завършилите е под 1%, сочи рейтинговата система:

  •  0%  - Военно дело
  •  0,13% - Медицина
  •  0,49% - Фармация
  •  0,53% - Стоматология
  •  1,94% - Театрално и филмово изкуство; Транспорт, корабоплаване и авиация; Изкуства
  •  2, 04% - Физици

 Най-висок процент хора без работа дават специалностите:

  • 7,12% - Животновъдство
  • 6,34 - Биологични науки
  • Религия и теология
  • 4% - "Икономика", "Администрация и управление"

    "Икономика" и "Администрация и управление" са с около 4% безработни. В тези две специалности обаче се обучават около 1/3 от всички студенти в България, сочи рейтинговата система. Именно затова в последните години се заговори за държавна поръчка, която да регулира броя на студентите, които действително ще бъдат търсени, и държавата да плаща субсидия само за тях. Останалите, които въпреки всичко имат желание да се реализират като икономисти или администратори например, биха могли да учат платено обучение. Класацията по отношение на приложение на придобитото висше образование, тоест дали действително завършилите работят по специалността си, е доста сходна в челните места с предишната. Отново на първо място са военнослужещите, при които 98,13% работят онова, за което им е плащала държавата. Следват фармацевти, при които процентът е 94,86 на сто, стоматолози и медици. След тях са завършилите "Здравни грижи" и ветеринарите. В дъното на тази класация е туризмът, където по специалността си работят малко над 18%.

  10 пък са специалностите, при които стартовата заплата е над 1000 лева. Първи тук отново са военните кадри, следвани от информатиците. С високи доходи са и завършилите "Проучване и добив на полезни изкопаеми", металурзи, медици, математици и хората, които учат политически науки.

Източник: www.standartnews.com

Оценка 4.88 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ