+ Предложи новина
22.01.2016

Проф. Танев не се притеснява, че някой ден може да не е на министерския пост

Проф. Танев не се притеснява, че някой ден може да не е на министерския пост

  Министърът на образованието и науката Тодор Танев заяви, че не е успял да разговаря с директорката на столичното 17-то училище, в което родители нахлуха по време на час в опит за саморазправа с ученик, но е разпоредил случаят да бъде внимателно разгледан от инспектората на министерството. Според него е необходимо насилието в училище да се инкриминира. „За съжаление, с предишното ръководство на Министерството на правосъдието не можах да достигна до крайния вариант на инкриминирането на действия – дали вербални или физически, не само срещу учители, но и срещу деца. Целият състав като че ли беше твърде фокусиран върху промените в Конституцията и не обърнаха достатъчно внимание. Немалко юристи и политици тогава бяха на старомодната теза, че и без това според закона никой не може да бие никого и няма защо да се инкриминира специално. Никой не може да бие и доктор, но го инкриминираха и се надявам, че там сега е по-добре”, заяви Танев в предаването „Лице в лице” по bTV. Той уточни, че с новото ръководство на правосъдното министерство вече има тесни връзки и скоро му предстои среща по темата с министър Екатерина Захариева. 

 През февруари се подготвя и голяма конференция с ДАНС, МВР и Агенцията закрила на детето, на която по думите на министъра ще се изготви пътна карта. „Не може това, което се случва като насилие в училището, да бъде само в ресора на директора, на възпитателите или на този, който пази, байчото, както му казват”, категоричен беше министърът. „Ако има стратегически сектор в тази страна, който е по-важен от защитата на небето, макар и от самолети от чужбина, това са децата, защото тях никой няма да ни ги пази и никой няма да ни ги образова. Образованието е стратегическа сфера и всичко, което се случвам там, е по някакъв начин свързано с националната сигурност”, убеден е Танев. 

 Просветният министър увери, че учебници за 5-и клас ще има. Какви ще бъдат, е другият въпрос, уточни той. Могат да направят и саботаж, да изкупят хартията, но тогава ще минем на резервния вариант, посочи още той.  Няма да се случи в България за пръв път от 120 години да имаме учебна година без учебници. Те могат да бъдат едни или други, но родителите първо трябва да се успокоят и да не слушат всичко, преди да проверят как стоят нещата, категоричен беше Танев. Той заяви още, че не се притеснява, че някой ден може вече да не е на министерския пост. „Имам достатъчно много работа, която според мен е полезна. Винаги съм бил на една заплата. И сега съм. Аз не мога да участвам в бордове и в проекти, нито някога съм участвал. От лична гледна точка няма да загубя нищо. Мисля, че и студентите ме чакат”, посочи Танев. По думите му единственото, за което би съжалявал, са промените в Закона за професионалното образование и обучение в България, които той определи като ключа на реформата.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ