+ Предложи новина
15.06.2015

Проф. Михаил Константинов: "Изпуснахме едно тотално неграмотно ромско поколение"

Проф. Михаил Константинов:

 "Огромният проблем е, че изпуснахме едно циганско поколение, вероятно и две". Това заяви математикът проф. Михаил Константинов за "Фокус". Той говори за това каква е отговорността на политиците от прехода за беззаконието и как допуснахме да се създаде група от хората, която да търси начин да консумира блага и права, без да носи отговорност към обществото.

  Проф. Константинов добави, че това са мъже и жени между 25 – 35 години, които са тотално неграмотни и за нищо не стават в съвременния свят. „Не е ясно какво ще правим с тях”, заяви той.

  По думите му ние продължаваме да произвеждаме неграмотни хора – огромната част от тях са цигани, но има и българи, които нямат място в съвременния свят. „Те няма какво да правят, освен да произвеждат подобни на себе си. Този проблем се среща и в други държави”, посочи проф. Константинов.

„В Америка расте чернокожо поколение, което е необразовано, дрогира се и е асоциално. Това е страхотен проблем и съм песимист как да бъде решен. Не виждам как той може да бъде решен по демократичен начин”, каза още Константинов, като добави, че трябва да се започне с еднакво отношение към всички.

  "За това, което се случва, са виновни всички, не само политиците. Колкото на по-висок пост е един човек в една държава, толкова по-голяма е и неговата отговорност. Всичко идва от допуснатото беззаконие – различно третиране на различни хора", заяви математикът.

  „В огромната си част това касае т.нар. малцинства, но понякога виждаме различно третиране и сред българското население. Например, хора с пари и възможности се измъкват безнаказано от съдебни процеси”, заяви проф. Константинов и даде пример с руснак, който убил момче, а накрая се е отървал с условна присъда. „Това е абсолютен скандал, недопустимо е и разрушава обществото. Виждате, че всеки може да си построи катун където иска, стига да е циганин. Ако българин построи катун, ще го изметат моментално. Ако циганин го направи, случая се усложнява”, каза още Константинов.

  "Гетата трябва да бъдат разрушени, а професията „майка” прекратена", категоричен е професорът. „Да бъдат извадени от гетата, а един циганин като го извадите от гетото, става съвсем нормален човек. Започва да работи, да си гледа децата и да ги праща на училище. Трябва да се прекрати и професията „майка” и феномена деца раждат деца, е абсолютно разрушителен и изкоренен”, обясни Константинов. „Гетата в метафоричен вид трябва да бъдат разрушени, но не за да наказваме техните жители, а за да ги изкараме от начина на живот, който водят. Не трябва да има гета в България”, посочи той и обясни, че докато има гета, ще има тези ефекти.

Според него като гражданин полицията действа правилно, но нещата не могат да продължат по такъв начин. „Ако на още 20 места избухнат подобни инциденти, няма да има полиция за тях. Така че такива гениални предложения: „Дайте да ходим с полиция в гетата”, някой броил ли е колко гета има и колко ни е полицията?”, попита проф. Константинов и обясни, че може да се окаже, че ни трябва половин милион полиция, за да влезе във всички гета. „Отново казвам – спазване на законите, бързи процеси срещу нарушителите и да им се даде пълна показност. И сега има законова възможност. Какво от това, че има избори? Всяка година има. Не може да си затваряме очите за престъпленията, които се случват”, каза още проф. Константинов.

Източник: www.trud.bg

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Английски език Варна
Курсове по Счетоводство
Немски курсове
Класически танци
Школа за Народни танци
Латино танци за деца Варна
Подготовка по Български език
Спортни танци за деца Пловдив
Частна детска ясла София Младост
Езикова школа Стара Загора
Уроци по Испански
Курс по Норвежки
Подготовка по Биология
Хип Хоп танци София център
Индивидуални уроци по Класическа Китара
Школа по Индийски танци
Тенис тренировки София
Частни детски ясли Лозенец София
Индивидуални тренировки по Плуване
Онлайн уроци по Китара
Школа по Народни танци
Курсове в Русе
Немски език онлайн за начинаещи
Да научим Английски у дома
Пробни матури по География
Обучение по Немски език
Лесен Английски за начинаещи
Английски упражнения
Народни танци Варна македонски дом
Курсове Маникюр София обяви
Хип Хоп танци Стара Загора
Тренировки по Футбол за деца в София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ