+ Предложи новина
15.06.2020

Проф. Иво Христов: Онлайн обучението е провал, внимавайте с него в университетите

 Дистанционното обучение е извънредна алтернатива и допълнение на обучението в реалната класна стая. Електронните платформи трябва да се използват за възлагане на задачи, за самоподготовка. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на парламентарния контрол в отговор на депутата Иво Христов какъв ще е обхватът на дистанционното обучение.

 С промени в Закона за предучилищното и училищното образование МОН щяло да предложи по време на извънредни ситуации да се превключва на обучение в електронна среда. Второто ще е ученици, които трайно не могат да посещават учебния час, да могат да се включат в реалната класна стая чрез виртуална класна стая. За това е необходимо да има технологична обезпеченост в училищата. Вече 1800 училища работят с електронни дневници. Електронното обучение не е само от разстояние, то е и в класните стаи, то също трябва да се разширява с цел възможността за използване на повече електронни ресурси, уточни министърът. Предвижда се още по линия на проекти за иновации да се даде възможност малка част от часовете след 4-и клас експериментално да се провеждат в електронна среда. Това ще е ограничено до 20%. Според министъра в електронна среда могат да се включат много специалисти. Български учен от ЦЕРН например може да се включи от Женева в урок по физика в някое училище у нас.

 Електронната среда позволявала много интегрални уроци. Задачата на всички образователни системи е да търсят ефективната комбинация, а не да заличават присъственото обучение с неговите предимства, каза още министърът. "Искам да ви помогна с оценката на дистанционното обучение, то е пълен провал, контрира го Иво Христов. Българското училище не е подготвено за такава форма на пълноценно преподаване, обясни социалистът. Засега това трябва да се избягва решително, заради ред причини от физически, психически, социален и чисто съдържателен характер. С него трябва да се внимава много и в сферата на висшето образование. Онзи ден синът ми получил от университета съобщение, че изпитът им по физическо възпитание щял да се проведе с тест. Предполагам, че изпитът им по търговско право ще се проведе с лицеви опори. Разбирате, че такъв тип образование е просто подигравка. Не трябва да бъдем фанатици. Ясно е, че в електронно-информационна среда, където ние искаме или не трябва да участваме, трябва да използваме ресурсите на едната или другата форма на обучение.

 От друга страна е ясно, че децата в основния и средния курс, не разполагат с уменията и възможностите, които са им необходими. Смятам, че МОН не трябва да се поддава на меко казано лекомислените внушения и ентусиазъм на доста неграмотни люде, които използват поредната мода на образование. Ясно е, че трябва да има баланс между едното и другото. Ще си запазя правото и занапред да следя този проблем и ако се наложи, ще продължа да ви задавам въпроси.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
История за 7 клас
Частни детски градини Обеля
Курсове Испански език София
Салса танц
Курс по Excel
Йога за деца
Уроци по Руски език София
Народни танци в Младост 3
Обучение Английски език
Испански за начинаещи
История на българската държава и право
Уроци по Плуване за възрастни София
Уроци по Английски език Бургас цени
Курсове по Математика Пловдив
Английски език курс
Народни танци София Бели брези
Курсове по Английски Лондон
Курсове по Фризьорство Пловдив
Уроци по Народни танци София Надежда
Курс по Фотография
Уроци по Китара София
Езикови школи София
Индивидуално обучение по Английски
Курс по Готварство
Езикови школи в София
Урок по Английски
Езикови курсове Испански
Частни детски градини Гео Милев
Уроци по Китара за начинаещи онлайн
Матура за 7 клас по Математика 2013
Курсове по Английски език цени
Латино танци София цени
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ