+ Предложи новина
25.08.2017

Проект „Приобщаващо образование” ще се заеме с 3-годишните, неиздържали теста

Проект „Приобщаващо образование” ще се заеме с 3-годишните, неиздържали теста

  Могат ли хлапетата на три годинки да разпознаят кое е ухото сред други изброени части на човешкото тяло? Това е една от игровите ситуации, които съдържа скрининг тестът за децата между 3 години и 3 г. и шест месеца, който ще бъде прилаган в детските градини. В друг въпрос пък хлапетата ще трябва да разпознаят и назоват луната отново от четири възможности. Това обясни доц. Мария Трифонова от БАН, която една от авторите на теста, разработен по проект на Министерството на образованието и науката.

 Идеята е с тези игрови ситуации да се установи дали децата имат някакъв риск от обучителни трудности, които могат да се развият по-късно. Въпросите целят да проверят уменията на хлапетата да разпознават, сравняват и назовават различни предмети, цветове, фигури и др. "Става въпрос за методика за скрининг изследване, разработена на базата на голям емпиричен материал. Събрали сме данни от 5372 деца и имаме направени норми върху тази огромна извадка". Според шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева обаче скрининг тестът можел да стресира децата, ако той се прави от психолози, а не от учителите в детските градини.

 Доц. Трифонова обаче обясни, че методът се приемал от малките. "Имаме над 450 психолози, които са прилагали този тест. Децата се забавляват", коментира тя. Доц. Трифонова разказа още, че психолозите са обучени да установяват добър контакт с децата и да прекъснат изследването, ако те са се е изморили и нямат концентрация да продължат.

 Методът вече се прилага в 34 градини в страната, където има струпване на деца в риск. Опитът на специалистите показал, че благодарение на теста някои хлапета са оценени като рискови. При тази група прави впечатление, че става дума за деца, които са неглижирани в семейната среда. Така например майката е с ниско образование и не може да отговори на потребностите на детето и да му окаже съдействие. С тези хлапета вече от 2-3 години логопеди и ресурсни учители работели по проект "Приобщаващо образование", обясни още доц. Трифонова. Според Янка Такева обаче имало неточности в ръководството към скрининг теста. Тя обясни, че щe се срещне с авторите, за да обсъдят въпроса.

Източник: www.dnes.bg

Оценка 4.83 от 36 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Йога за деца
Китари за деца
Народни танци Студентски град
Английски песни за деца
Частен учител по Английски
Уроци по Рисуване онлайн
Курс по Грим
Английски език b1
Баскетбол спортни
Как да науча Английски бързо
Музикална школа София
Курс курсове Фризьорство
Курсове по Японски език София
Препоръчайте ми сериозен курс по Гръцки език
Уроци по Испански език Пловдив
Уроци по Музика за 2 клас
Урок по Математика
Летни курсове Варна
Частна детска градина София Хаджи Димитър
История на България за кандидат студенти
Уроци по Биология Варна
Школа Народни танци Варна
Учител по Математика в Хаджи Димитър
Компютърни курсове Варна
Курс по Норвежки
Танцови школи Варна
Курс по Народни танци Пловдив
Курсове по Холандски език
Курсове по Немски език в София
Тренировки по Футбол София
Курсове по Гръцки
Езикови училища в София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ