Регистрирай се
+ Предложи новина
11.06.2019

Проект на МОН предвижда мобилни стени и камини в класните стаи

Проект на МОН предвижда мобилни стени и камини в класните стаи

 Край на двойните чинове в училище. Децата вече ще учат на единични маси, а класните стаи ще бъдат обзаведени с камини. Това предвижда проект на наредба на образователното министерство, която ще влезе в сила от догодина. Двойните чинове обаче остават в историята, защото всеки ученик трябва да разполага с лично пространство от около 2 кв. м. Класните стаи ще бъдат Г-образни, а стените между тях ще бъдат мобилни, за да могат да се премахват при нужда.

 Учениците споделят, че е по-приятно да си на двоен чин. Според тях, ако си на единичен си по-изолиран от останалите. За седмокласниците Иво и Албена двойният чин им дава възможност да си разделят носенето на учебници, а така раниците стават по-леки. Според директорката на 120-то основно училище Цветанка Тонева, част от идеите за преустройство са невъзможни за реализация. Сградата е паметник на културата и трудно може да се реконструира. В първото иновативно училище в Бургас пък вече са направили първи стъпки към съвременните промени. Там часовете започват с авторска музика, вместо със звънец.

 Има зона за отдих, а всяка стая е със собствен почерк. Въпреки това, от управата на училището смятат, че наредбата трудно приложима. Освен това остава и въпроса от къде ще дойдат парите за подобни инвестиции.

 Сред останалите идеи е да има телескоп във всеки кабинет по физика, а вратите на класните стаи да бъдат стъклени. Предложенията трябва да минат през обществено обсъждане. Една от новостите в училищата, които вече са факт, са ученическите шкафчета. За тях държавата даде около 10 милиона лева, а целта е намаляване тежестта на ученическите раници.

Източник: www.novini.bg

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ