+ Предложи новина
10.01.2017

Проблеми с обществените съвети в махалите – няма родители със средно образование

Проблеми с обществените съвети в махалите – няма родители със средно образование

  Училища с родители в пловдивско, сред които трудно може да се открие даже един със средно образование, решиха проблема със създаването на Обществен съвет, като поканиха етнолидери и шефове на фондации. Така даже в Столипиново спазиха крайния срок, който МОН даде - до Нова година да бъдат сформирани новите органи във всяко учебно заведение. Те се въвеждат по Закона за предучилищното и училищното образование, който влезе в сила през август. В състава влизат родители, един представител на общината, а за професионалните гимназии - и член от фирма от бранша.

 Обществените съвети имат куп правомощия, сред които одобряване на стратегията на учебното заведение, съгласуване на харчовете от бюджета. Ще си казват думата при избора на учебници и помагала, ще участват даже в конкурсите за директори. Могат да дават и предложения, като се опират на оценките от проверките и самооценката на институцията, която ще се прави и чрез анкети сред родителите.

 Предварителните притеснения бяха дали при толкова отговорности ще има желаещи да се ангажират, както и доколко избраните ще са компетентни да дават мнение. Наложи се доста да обяснявам в какво ще се състои работата, накрая се явиха учудващо много желаещи, разказа директорът на СУ „Найден Геров” в Пловдив Емил Начев. Първото заседание на новия орган там вече е минало, като за председател активистите си избрали Кольо Костов, който управлява фондация с дейност в областта на образованието. Тъй като в школото има професионални паралелки, бизнесът ще бъде представляван от изпълнителния директор на фирма „Брилянт” Веска Величкова. Неколцина желаещи да влязат в новата структура даже останали разочаровани, че не се подредили дори сред резервите.

 Сред първите искания на Обществения съвет е да се изгради физкултурен салон, тъй като в момента децата играят физическо в приспособена класна стая, а има профилирани паралелки по футбол в гимназиален курс. Майки поискали и да се намери начин децата им да ходят на плуване. На този етап исканията не звучат особено реалистично, тъй като финансовите възможности за други, призна Начев. За физкултурен салон ще търси помощ от общината и МОН, като проучва и възможностите да се кандидатства по проекти.

 В Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Христо Ботев” в Пловдив пък Общественият съвет вече е поканен на Педагогически съвет, който след края на грипната ваканция ще обсъжда план-приема за следващата учебна година. Директорът Константин Костадинов е раздал правилника за дейността на всеки от членовете и резервите, за да се запознаят в детайли с отговорностите и задълженията си. Един от тримата избрани родители работи в мебелния бранш и има понятие от спецификата в професионалното школо. Бизнесът пък е представен от фирмата за матраци „ТЕД”, с чието партньорство Дървото стартира тази година първата паралелка по дуалната форма.

 Някои директори обаче вече имат проблеми с новосъздадените органи, който бяха въведени по новия закон с цел да се осигури по-голяма прозрачност. Директорка на основно училище спазила всички регламенти и дала пълна свобода на родителите да излъчат свои представители, които да участват в управлението на школото и във взимането на важни решения. За председател на Обществения съвет обаче е избран банкер, който още на първото заседание заявил, че първа точка от дейността ще е да се увеличат заплатите на преподавателите. Директорката се опитала да обясни, че има правила за формирането им и Колективен трудов договор. Но била смъмрена от председателя на Обществения съвет, че оставя преходен остатък. Това са средства, които са в излишък в края на учебната година, но директорите не ги харчат, като предвидливо ги оставят в резерв за черни дни, ако ненадейно в началото на следващата бюджетна година възникне авария или друг непредвиден харч. Според банкера обаче тези пари също трябвало да бъдат разпределени между колектива.

 В детска градина новосъздаденият Обществен съвет проявил повече скромност и повдигнал въпроса да се купи само нов стол за учителките в едната група. Този, който се ползва в момента, е толкова опърпан, че го крият, когато идват външни посетители.

 Изпълнявайки разписаното в закона по отношение на Обществените съвети, гилдията е притеснена, че правомощията са повече от компетентностите на хората в тях. Заетите в образованието сравняват новия закон не просто с революция, а с цунами в системата, което е преобърнало разбирането за консервативност на образованието. Педагози и директори не смогват да вникнат, изучат и приложат на практика всички нови разпоредби, по много от които дори още не са излезли наредбите. Заради административната работа, която все повече се увеличава, школски шефове се принуждават да назначават заместници и технически секретари. И прогнозират, че при намесата и на външни хора със съмнителна компетентност, скоро няма да има желаещи да заемат управленските позиции в учебните заведения.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ