+ Предложи новина
17.06.2020

Присъствено отучване за слаби ученици или необхванати от дистанционното обучение

 54 000 деца са обхванати в присъствени дейности за преодоляване на образователни трудности, съобщи образователният министър Красимир Вълчев. Това са ученици от първи до трети клас, за които учебната година вече приключи и посещават летни занимални.

 „Учебната година приключи за 7 от 12-те класа, но не можем да кажем, че образователните институции и училищата са напълно затворени“, заяви Вълчев. Той посочи, че се провеждат практики, изпити, има дейности по интереси и занимания за учениците, които не са били обхванати в дистанционно обучениe или имат слаби оценки за края на годината. „Предстои техният обхват да се увеличи. Имаме присъствено отучване, но не за всички. Този вариант беше подкрепен и от родители, и от учители. Училищното образование не е пожелателно, всички деца трябва да бъдат в реалната и виртуалната класна стая“, уточни просветният министър.

 Той обясни, че по-малко от половината държави в Европейския съюз пробваха частично присъствено обучение, но се оказало, че при тези случаи пропуските са повече, отколкото ползите. „Тази практика позволява социализация, но същевременно това означава учителите да работят два пъти повече, а учениците да учат два пъти по-дълго, класните стаи също трябва да бъдат два пъти повече - не може да се направи ефективна организация на учебния процес“, отбеляза Вълчев. Той допълни, че учениците и учителите могат да се видят присъствено за консултации и оформяне на оценки. Голяма част от децата от първи до трети клас пък са си получили лично свидетелствата.

 Образователният министър посочи, че само две детски градини имало заразени учителки. „Това е доказателство, че опасността не е премила. Смятаме, че най-доброто обучение е присъственото, но водещият мотив е за предпазливост. На първо място е водещо здравето на учениците“, каза образователният министър. Той обясни, че сега решението училищата да останат затворени може да бъде променено, но след изпита в сряда остават седем учебни дни и за тях не си заслужава.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ