+ Предложи новина
18.08.2015

Приспивна песничка в учебник по литература предизвика възмущение у родители

Приспивна песничка в учебник по литература предизвика възмущение у родители
- Тръгнала една плесничка... 
- Татко, мили, откъде? [...]
 
- Откъде и как, не зная, 
синко, миличък, не знам - 
обикаля, обикаля 
и ще дойде тя насам! 
 
  Десетки родители изказаха възмущение и учудване във "Фейсбук" този следобед, след като в социалната мрежа се разпространи страница от учебник по литература за 5 клас с текста на една приспивна песничка на поета Янаки Петров. Проблемът - в песничката баща приспива сина си със заплахата за плесничка, която се крие в татковия джоб. "Това учебник ли е? Да разбирам ли, че подкрепяте насилието над деца?", "Ако се окаже вярно, бих искала да чуя позицията на издателството по въпроса за насилието над деца и популяризирането му под шеговитата и игрива форма на стихотворение", пишат потребителки на "Фейсбук" в страницата на издателство "Булвест 2000", за което се твърди, че е издателят на учебника. Издателството обаче не отговаря на десетките коментари и не уточнява дали става въпрос за тяхно издание, дали съдържанието е актуално и защо са избрали точно това стихотворение.  
 
 Янаки Петров е обичан детски автор през социализма, известен с псевдонима Чичо Чичопей. Роден е през 1947 г. в село Голямо Буково, Бургаско в миньорско семейство. Издал е редица детски книжки като "Чичо Чичопей" (1978), "Африканец на комин" (1981), "Ловец-храбрец" (1985), "Къщичка с огледала" (1986), "Приказка за Мурджо, патките и Лиса" (1987), "Гърне и похлупак" (1988), "Бягай, бягай, зайче" (1988), "Хвърчи ли жаба" (1992). През 1981 и 1989 година е награждаван от Министерството на образованието за най-добра стихосбирка за деца. Умира на 4 септември 1999 г. 
 
Източник: www.dnevnik.bg
Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ