+ Предложи новина
11.01.2018

Приемът на пловдивските първокласници ще става по постоянен и по настоящ адрес

Приемът на пловдивските първокласници ще става по постоянен и по настоящ адрес

  Децата ще бъдат класирани за прием в първи клас и по постоянен адрес, досега това ставаше само по настоящ. Това е една от промените в Наредбата за приемане на ученици в първи клас на общинските училища на територията на град Пловдив, публикувани на сайта на общината. За да станат факт, измененията трябва да бъдат одобрени от Общинския съвет. Скъсява се срокът, в който общинската администрация трябва да изготви списъци на децата, които следва да постъпят в първи клас, и да ги предостави на директорите на училищата на база на съответното райониране. До момента това трябваше да се случи до 1 март на съответната година, сега списъците ще трябва да са готови до 31 януари. Именно в тези списъци кандидат-първолаците ще фигурират и с постоянния, и с настоящия си адрес. При кандидатстване за конкретни училища за всяко от желанията ще се използва само един от адресите - постоянен или настоящ, като ще се избира по-благоприятният за детето.

 Готвените промени намаляват и ролята на случайния принцип при класирането на децата. Досегашният вариант на наредбата предвиждаше в случаите, когато за едно и също училище броят на кандидатстващите деца с равен брой точки е по-голям от количеството на свободните места, да се прилага процедура по генериране и присъждане на случайни числа от електронната система за прием. Така „победители” се оказват децата с по-големи случайни числа. Сега този компютърен жребий се заменя с класиране по дата на адресната регистрация, като предимство ще имат децата, записани по-рано на съответния постоянен или настоящ адрес. Но тъй като и при това положение остава възможността да има деца с една и съща година на адресната регистрация, в тези случаи класирането отново ще става с генерирането на случайни числа. За целта ще трябва да се надгради софтуерът, който се ползва за електронната система.

 След като класирането приключи и децата бъдат записани, имената им ще бъдат въведени в системата, за да може после да се следи дали те ходят на училище, или не.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ