+ Предложи новина
07.07.2016

През следващото десетилетие ще се пенсионират 45 000 учители

През следващото десетилетие ще се пенсионират 45 000 учители

  45 000 учители ще се пенсионират в следващите 10 години. Това посочи вчера вицепремиерът и министър на образованието и науката Кунева на заседание на Комисията по образованието и науката. Марияна Тодорова от АБВ попита дали Кунева е започнала преговори с премиера и финансовия министър за увеличение на учителските заплати и какви са перспективите.

  „Събра се отрасловият съвет, който беше в залата, когато се проведе учителската среща, и една от препоръките, която даде беше свързана с това да се предложи увеличение, а аз казах, че ще работим за, което е цитат от колективния трудов договор. Колективният трудов договор е политически инструмент, с който влизаме в разговорите за бюджета. Това е нашият политически инструмент, който е сложен на страницата на МОН и е заявен”, поясни Кунева.

 „Когато на масата се сложат всички интереси на страната, това ще бъде без съмнение тема за обсъждане. Това, което правя аз заедно с колегите от отрасловия съвет е да дам, колкото се може повече аргументи защо политиката на инвестиции в образованието е правилната политика. Тази година имаме пенсионирани 4 500 учители. Нацията ни не се подмладява с бързи темпове и този период в следващите 10 години ще доведе до пенсиониране на 45 000 учители”, изтъкна просветният министър. Според нея трябва да се даде знак към младото поколение учители на какво може да разчита. „Министърът на финансите беше казал, че приоритет на бюджета за следващата година ще бъде сигурността и образованието, което е много добър белег за това колко се нуждаем от единна и последователна политика по отношение на образованието, която правителството следва и ще следва. Няма добро образование без добри учители. Усилията ни до голяма степен са насочени и към обучението на учителите и професионализацията им”, обясни Кунева.

 „Другите мерки, които са част от колективния трудов договор и показват голяма зрялост на партньорите ни, ни дава достатъчно основание също да мислим и да се надяваме, че – да, образованието ще бъде приоритет. Аз ще дам всички възможни аргументи за това, включително и по отношение на бюджета”, зарече се още Меглена Кунева. Тя отговори и на депутатски въпрос, свързан с развитието по темата за учебника за история за 5 клас и буквара за 1 клас. „Най-големият ни проблем беше с учебника по история за 5 клас. Процедурата за оценяване и одобряване на проекти за учебници по История и цивилизация за 5 клас стартира на открито заседание на 10 юни 2016 г.”, каза Кунева. Тя информира, че до 8 юли ще продължи работата на оценителите на съдържание, графичен дизайн и полиграфично оформление на осемте проекта на учебника. В оценяването на съдържанието участват 7 души – 4 са учители, има преподавател от ВУЗ, научен работник от БАН, както и експерт от РИО. Други 6 души оценяват графичния дизайн и полиграфичното изпълнение на проектите на учебниците.

 След приключване на работата на оценителите в МОН, учителите по история и цивилизация, които преподават в 5 до 7 клас в училища в страната ще извършват оценяване на пригодността на проектите на учебниците до 7 август 2016 г. „Въпреки забавянето сега с повече оптимизъм се надявам, че може да започнем както трябва и овладяхме тази ситуация”, похвали се министърът на образованието. Кунева уточни, че ще се работи със старите буквари за 1 клас и напомни, че е завила това много отдавна. Няма да има напрежение и хаос в системата. Букварът е най-сложната книжка и направихме стотици срещи с учители, правихме тестове, фокус групи. Няма напрежение, има спокойствие в учителите, защото сме готови с помагала за 1 клас”, успокои тя. „Букварът се учи до първия срок на 1 клас, след което се минава на читанка. Няма напрежение, букварът е старият, хората знаят, че е така, а учителите са подготвени. По този въпрос системата е напълно спокойна”, категорична бе Кунева.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ