+ Предложи новина
12.11.2019

През следващите 8 години ще се пенсионират около 36% от българските учители

През следващите 8 години ще се пенсионират около 36% от българските учители

 Повече средства за модернизация на учебните кабинети, за безплатен транспорт на учениците, за ремонт на общежитията в професионалните гимназии и за пенсиониране на учители - така накратко изглежда проектобюджетът за образование за 2020 г. Общо парите за системата се увеличават от 4.2 млрд. лв. през 2019 г. на 4.8 млрд. лв. за 2020 г., но като се изключат планираните евросредства, реално планираното увеличение е около 520 млн. лв. повече в сравнение с настоящата година.

 360 млн. лв. ще отидат за третото поред увеличение на учителските заплати (с малко под 20% за всеки учител). Целта на мярката е към професията да се привлекат повече млади хора, тъй като в момента те са едва 11% от всички преподаватели, става ясно от средносрочната бюджетна прогноза, съпътстваща проектобюджета. Просветният министър Красимир Вълчев посочи, че минималната заплата на педагозите ще се увеличи от 920 на 1080 лв., а средният скок за системата ще е между 17-18%. Около 41-42 млн. лв. ще коства повишаването с 10 на сто и на възнагражденията на непедагогическия персонал в училищата.

 Допълнително за националните програми в средното образование просветното министерство е планирало около 40 млн. лв. Част от средствата ще се насочат за обновяване на базата на професионалните гимназии, но най-голямото перо ще е отново за финансиране на обезщетенията за пенсионирани учители. За тази година МОН бе планирало 36 млн. лв. за различните обезщетения, които школата изплащат на педагозите (при намаляване на числеността на персонала, при пенсиониране, в резултат на закриване или преструктуриране). Те бяха предвидени за около 8100 педагози и 2900 души непедагогически персонал. За догодина все още не са ясни конкретните прогнозни числа, но очакванията на просветния министър Красимир Вълчев са в пенсия да излязат около 4500 учители, колкото и т.г. "През следващите 8 години предстои да се пенсионират около 36% от българските учители", пише в средносрочната бюджетна прогноза на МФ.

 Значителна сума от образователния бюджет за догодина е предвидена и за оборудване на училищните кабинети - 20 млн. лв. Парите вероятно ще се отпуснат през национална програма, като с приоритет ще се финансира обновяването на кабинети по математика и природни науки. Различното от досегашните програми ще е, че модернизирането задължително трябва да е свързано с промяна на методите на преподаването, които да направят обучението по-интерактивно и интересно за децата. Бюджет 2020 ще осигури и над 4 млн. лв. за ремонтиране на ученическите общежития към професионални гимназии с цел повишаване на приема в този вид училища.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.85 от 34 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове Йога
Индивидуални уроци по Плуване за деца Варна
Нива в Английския език
Курсове за компютри
Народни танци Бургас
Уроци по Плуване за възрастни Русе
Курс по Фотографии
Тестове по Английски език за 8 клас
Клуб по Спортни танци Пловдив
Уроци по Биология Бургас
Класически танци
Частни уроци по Френски София
Лесен Английски за начинаещи
Разговорен Немски
Уроци по Руски език София Младост
Народни танци Младост
Футбол за деца в София
Курс по Английски език за начинаещи
Уроци по Български
Частни детски ясли Лозенец София
Италиански курсове
Уроци по Математика Обеля
Частна детска ясла София Борово
Школа Народни танци Варна
Вечерен курс по Английски
Изучаване на Италиански език
Тестове по Френски език
Курсове по Испански език Варна
Курсове по Английски Онлайн
Индивидуални уроци по разговорен Английски
Спортни танци Албена 2014
Курсове за Фризьори София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ