+ Предложи новина
16.09.2016

През 2009 г. са се родили 81 000 деца, а сега имаме само 66 000 първокласници

През 2009 г. са се родили 81 000 деца, а сега имаме само 66 000 първокласници

  Тържествено, емоционално и с не малко трепети и тревоги 2450 училища откриха вчера новата учебна година - първата от най-сериозната реформа на училищното образование у нас в последните години. 66 611 деца чуха за първи път училищния звънец, а още над 650 хиляди ученици прекрачиха училищния праг. Два випуска първи ще усетят промените с изцяло нови учебни програми и учебници. Първокласници и петокласници ще учат тази година по старите книги с помощта на указания, като само учебникът по история за пети клас е нов. Новите учебни програми обаче ще засегнат в аванс и около 130 000 деца от шести и седми клас, които ще трябва да наваксват 120 часа по история, география и биология в 34 часа заради предстоящите в следващите години размествания в програмата.

 Някои родители на първолаци и вчера се чудеха как децата им ще се оправят със старите буквари, при положение че буквите ще се учат по нов ред. При по-големите пък има опасения, че седмокласниците няма да се подготвят за изпитите в края на основното образование покрай натоварването по история, география и биология. "Очакваше се тази година да е един от най-големите випуски в първи клас, тъй като през 2009 г. се родиха 81 000 деца. Сега имаме само 66 хиляди първолаци. Къде са децата?", питаха се читатели.

 Кризата за преподаватели пък по всичко личи е преодоляна - по данни на МОН от вчера към момента не достигат 231 учители, и то само в София-град и област, Кърджали, Пловдив, Варна и Шумен. От тях се търсят 49 начални учители, 42-ма учители по английски, 18 - по български, 12 - по история, по 10 - по биология и химия, по 8 - по география, физика и информационни технологии и др. Кунева посочи, че директорите могат да разчитат на пенсионираните учители, които могат да назначават и след 15-и. Тя обаче призна, че освен учители в училищата липсват и други педагогически специалисти като педагози в детските градини, хореографи, логопеди, психолози и т.н.

От Министър Кунева

 "Искам днес не просто да ударя звънеца за начало на учебната година, но и да ударя голямата камбана, която ще ни събуди за това какво ни предстои в образованието в следващите 20 г. Годината няма да е лека, но като успеем, ще сме успели в най-важното", заяви просветният министър Меглена Кунева, която откри първия учебен ден в 22-ро средно училище "Г.С. Раковски" в столицата. Тя подчерта, че ведомството й е наваксало закъснение от 6 месеца и е подготвило навреме 15 от 19-те образователни стандарта, което определи като подвиг. "Сега имаме учебник по история, всички учебници са пристигнали в класните стаи, днес продължава тяхното раздаване", коментира тя.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Салса танци Варна
Готварски Курсове София
Руски език за начинаещи 2009
Курс Италиански Пловдив
Частна детска градина София Драгалевци
Курсове по Италиански
Курсове по Фризьорство София
Уроци по Китара за начинаещи и напреднали
Италианска граматика online
Курсове по Български език за чужденци
Уроци по Латино танци в София
Уроци по Биология за 9 клас
Руски език курс
Курсове по Катерене
Уроци по Гръцки София
Уроци по Гръцки език Варна
Уроци по Салса Пловдив
История 5 клас
Английски език граматика
Народни танци Младост
Школа по Математика Варна мг
Школа за Народни танци
Упражнения по Математика първи клас
Искам да науча Английски език
Курсове по Немски в Бургас
Тест по Немски
Индивидуални уроци по Испански София
Курс Английски език Варна
Индивидуални тренировки по Зумба в София
Езикови школи София Италиански
Сугестопедия Немски
Курс по Фотографии
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ