+ Предложи новина
13.10.2016

Преподавателите от златаришкото Средно село мечтаят за повече ученици

Преподавателите от златаришкото Средно село мечтаят за повече ученици

  Те преподават уроци, но когато се налага приготвят обяда на учениците, а понякога и почистват класните стаи. Не, те не са герои, а просто учители в България. За тях училището в златаришкото Средно село не е просто работно място, а дом. А мечтата им е отново да видят двора препълнен с деца и са я превърнали в лична кауза. За шестимата разказва репортаж на Bulgaria ON AIR. От години те всяка неделя оставят семействата си, за да се качат високо в Балкана, където работят и живеят в примитивни условия.

 15-те ученици, останали в училището, са най-голямата радост за всички в Средно село. Още на влизане, отдалеч се вижда голямото българско знаме, което гордо се вее пред порутената фасада на школото, пропита със спомени за някогашния живот и детска глъч тук.

 “Преподаваме на няколко класа. Активно работим по съответните дисциплини. Децата са си деца, всяко със своите качества, със своите особености!“, обяснява Ивелина Колева. Освен с уроците на децата, учителите тук ежедневно помагат в административните задачи на директора, включват се в приготвянето на обяда на учениците, а понякога сами чистят класните стаи. Заради отдалеченото място всеки от тях е приел да живее в стария пансион, в който липсват елементарни битови условия. “Ние нямаме топла вода, с която да разполагаме всеки момент“, споделя Стефка Язанджиева. Тя обяснява, че сутрин се мият със студена вода, тоалетната е външна, няма баня, обслужването е примитивно. “А за уюта в стаите вече ние самите си го създаваме!“, споделя учителката. Въпреки трудностите обаче всички вярват, че мисията им да възпитават достойни хора е изпълнена и са сигурни, че заради това всички лишения и трудности, с които се сблъскват ежедневно се струват.

Източник: www.dnes.bg

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ