+ Предложи новина
23.03.2018

Преподаватели от родопско село алармират, че училището им е „оставено на самотек”

Преподаватели от родопско село алармират, че училището им е „оставено на самотек”

  Няма часове по физкултура, рисуване, музика, национални празници не се отбелязват, часовете не се описват в дневниците, хигиената е под всякаква критика, студ властва в стаите, при дъжд коридорите са наводнени… Това е положението в едно българско училище. То е описано от група учители, пожелани анонимност поради „съображение за сигурност”. Става въпрос за Основно училище „Христо Смирненски” в ардинското село Бял извор.

Ето изпратеното от преподавателите писмо:

 „Искаме да изразим своята загриженост от системно неспазване на Закона за предучилищното и училищното образование и всички правилници системата на образованието. В училището не се провеждат педагогически съвети и общи събрания. Не се дават тримесечни отчети, не са изплатени последните четири заплати. Няма утвърдени никакви училищни планове, програми и правилници, не се провеждат обучения за действия при бедствия и пожари. Няма утвърдени правилници за безопасност на движението и гражданска защита, такива часове въобще не се провеждат. Няма графици за консултации на ученици и родителски срещи и те не се провеждат. Не се провеждат тържества и чествания - дори Васил Левски не бе почетен. Няма графици за контролни и класни и не се отразяват в дневниците, часовете не се описват в дневниците.

 Часовете по физическо възпитание и спорт, по изобразително изкуство и музика не се провеждат. Не се провеждат входни и изходни нива, не се правят никакви анализи. Дори няма утвърдено седмично разписание. Не се спазват никакви хигиенни норми - температурите са винаги под нормалните, няма топла вода, училището тъне в мръсотия, при всеки дъжд коридорите се превръщат в реки. Не се провежда дежурство и децата са оставени на произвол. Те учат цял ден, а няма функциониращ стол. Няма книга за контролната дейност на директора. Училището не издава никакви документи и не работи след обяд“.

Източник: www.24rodopi.com

Оценка 4.89 от 28 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ